Prosvjetni radnik, pred polazak u penziju poručio: Najveći neprijatelji djece su njihovi preambiciozni roditelji

Dijete treba da se probudi sretno što će taj dan u školu, kaže Hadžirić


Zvuči nevjerovatno, ali prosvjetni radnik koji se sprema u zasluženu penziju i koji je već decenijama omiljen kod svojih učenika svojevremeno nije želio ići u školu, prenosi 6yka.com.

Bez izostanaka

Ako ga je otac i silom uspio dovesti do škole, on je bježao kroz prozor. I samo igrao nogomet, sve do hladnih oktobarskih dana i kiša. Jednog dana učitelj Branko Savić pozvao ga je u učionicu da se ugrije.

Ja sam ušao, ali u klupu nisam htio, nego samo pored peći. Učitelj Branko čitao je priče, pitao je ko bi znao prepričati, nije se javio niko. Ja sam se odvažio, prepričao priče i učitelj me nagradio velikom peticom. Tako sam ostao u školi, nikada nisam imao izostanaka, ali prvo tromjesečje sam ostao neocijenjen. Zato su na kraju prvog polugodišta bile sve petice – prisjeća se Hadžirić.

Otad sa školom više nije imao problema. Završio je osnovnu, srednju školu, Pedagoški fakultet. U godinama nakon rata iz Višegrada došao je u Maglaj i zaposlio se u Prvoj osnovnoj školi, a do tada je radio u Srebrenici, Žepi, Višegradu, Sarajevu i Zavidovićima.

Dužnost prosvjetnog radnika je da u djeci usadi ljubav prema školi. Dijete treba da se probudi sretno što će taj dan u školu. Tu je uspjeh prosvjetnog radnika, ali, nažalost, danas je toga malo – rekao nam je sa sjetom.

Odlikaša prije svih odgajaju roditelji pozitivnim pričama o školi i nastavnicima. A danas su oni koji obrazuju često na meti verbalnih napada roditelja.

Hoće petice

Jedan poznati pedagog je rekao da su najveći neprijatelji djeteta njegovi preambiciozni roditelji. Hoće samo petice, iako dijete to počesto ne može postići, samo ih to zanima, a ne znanje koje dijete treba da stekne – naglašava Hadžirić.

Čeka ga miran život

Kad sam bio mlađi, maštao sam kako ću otići u penziju, a sada razmišljam kako ne otići. To je problem. Treba se naviknuti na miran život, a sigurno je da će mi nakon 40 godina nedostajati učenici i učionica – ističe Hadžirić.

Do narednog avgusta i dalje će djecu učiti o osnovama hemije.

Priznanja u Srebreniku

Povodom 5. oktobra, Svjetskog dana učitelja, gradonačelnik Srebrenika Nihad Omerović organizirao je prijem za predstavnike sindikalnih organizacija i menadžmenta svih osam osnovnih škola. Prigodna priznanja uručena su zaslužnim nastavnicima za uspješan odgoj i obrazovanje brojnih generacija učenika te za predano obavljanje poziva prosvjetnog radnika.

(Školski.ba)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

Školski.ba
Školski.ba je informativno-edukativni portal namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola u Bosni i Hercegovini, učiteljima, nastavnicima i roditeljima.