Promocija inkluzivne kulture kroz projekt “Zajedno” u četiri osnovne škole KS

KJU "Porodično savjetovalište", u saradnji sa udruženjima osoba s invaliditetom koje djeluju u Kantonu Sarajevo, počet će realizaciju projekta pod nazivom "Zajedno" u četiri osnovne škole KS s ciljem promocije inkluzivne kulture.


Članovi udruženja slijepih, distrofičara, gluhih, oboljelih od multipla skleroze Kantona Sarajevo te Saveza “Sumero” kroz interaktivne radionice prenosit će učenicima, njihovim nastavnicima i roditeljima svoja svakodnevna životna iskustva.

Radionice će se održati u osnovnim školama “Safvet-beg Bašagić”, “Malta”, “Fatima Gunić” i “Aleksa Šantić”, a podršku su dala nadležna kantonalna ministarstva.

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljenih lica i izbjeglice Amela Dautbegović ocijenila je ovo značajnim radom na polju inkluzije, te je zahvalila učesnicima projekta.

– Posebno me raduje sveobuhvatan pristup u unapređenju inkluzije. To je značajan pomak, jer samo zajednički možemo potaći uzajamno razumijevanje i djelovanje, istakla je ministrica Dautbegović.

Radionice u pomenutim školama održat će se tokom ovog polugodišta, a prva će početi već sutra u OŠ “Safvet-beg Bašagić”. Stručna savjetnica za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Lamija Husić izrazila je nadu da će u saradnji sa “Porodičnim savjetovalištem” projekt biti realiziran u svim osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo.

Po riječima direktora te kantonalne javne ustanove Senada Alića, intencija je da ove aktivnosti dobiju kontinuitet kroz plan i program odjeljenskih zajednica, jer je promocija inkluzivne kulture i jednakih mogućnosti za sve osobe veoma važna. Naglasio je da je ovo prvo svojevrsno umrežavanje institucija i organizacija u našem kantonu koje tretiraju proces inkluzije, te da je s ciljem uređenja budućeg zajedničkog djelovanja danas potpisan i Protokol o saradnji “Porodičnog savjetovališta” i udruženja osoba s invaliditetom.

U ime svih udruženja potpisnika Protokola, direktor Udruženja distrofičara KS Almir Šahmanija istakao je da je krajnji cilj definisati projektne aktivnosti kroz obrazovni plan i program.

– Naš cilj je između ostalog, unapređenje svijesti o potrebi inkluzije i podrška tom procesu,  osvještavanje javnosti o potrebama i problemima osoba s invaliditetom kao i razbijanje predrasuda i stereotipa o njima. Želimo da inkluzija bude shvatljiva i održiva, naglasio je Šahmanija.

(Školski.ba)

 


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!