Pročitajte savjete dr. Lejle Denmark koja je bila pedijatar do svoje 103. godine

Sa punih 103 godine i 3 mjeseca, doktorica Denmark je otišla u penziju, čime je zvanično postala najstariji radno aktivan pedijatar.


Doktorica Lejla Denmark bila je nastariji pedijatar na svijetu. Preminula je u svojoj 114 godini. Sve do svoje 103. godine radila je kao pedijatar.

Ovo su tajne njene dugovječnosti. Na prvom mjestu bio je njen dobar smisao za humor.

Rođena je u Atlanti kao treća od jedanaestoro djece, a kada je 1928. završila medicinski fakultet u Džordžiji, bila je jedna od tri žene koje su do tada diplomirale na istom fakultetu.

Lejla je učestvovala u pronalaženju lijeka protiv velikog kašlja, a 1971. godine objavila je knjigu „Šansa za svako dijete“ u kojoj se istakla kao prvi pedijatar koji je branio pušenje u prisustvu djece.

lejla-denmark2

Radikalna sam po pitanju brze hrane i slatkiša. Za posljednji rođendan još jednom sam odbila da probam svoju slavljeničku tortu i nije mi teško palo. Posljednjih sedamdeset godina ne unosim nikakve šećere, osim prirodnih koji se nalaze u voću. Slatke stvari potražite u drugim stvarima koje čine život, a ne u hrani, rekla je doktorica Denmark.

Ona je 2002. godine objavila knjigu „ Doktorica Denmark je tako rekla“ koja predstavlja skup tekstova najiskusnijeg američkog pedijatra sa savjetima majkama širom svijeta. Godinu dana prije toga sa punih 103 godine i 3 mjeseca, doktorica Denmark je otišla u penziju, čime je zvanično postala najstariji radno aktivan pedijatar. Preživjela je dva svjetska rata i 20 američkih predsjednika. Njeno sjećanje je i dio kolektivnog sjećanja na čovjekova dostignuća u posljednjih sto godina.

pedijatar-lejla-denmark3

Kada su je nakon što je napunila 114 rođendan pitali koji bi savjet dala ljudima koji planiraju da dožive stotu, rekla je:

– Kravlje mlijeko i dovoljna količina vode predstavljaju osnovu dugovječnosti. Zamijenite voćne sokove pravim voćem, ali naravno ne zaboravite da se smijete. U mom slučaju, a vjerujem i kod drugih ljudi, dobar smisao za humor može da vam produži život.

(Detinjarije.com)