Održana svečana ceremonija dodjele diploma na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu

U petak, 22. juna 2018. godine, Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) odao je priznanje desetoj generaciji diplomanata na sva tri ciklusa studija za težak rad i uspjeh na svom akademskom putu. Ove godine diplome IUS-a je dobio 261 student, od čega 216 dodiplomaca, 43 magistra i dva doktora nauka.


Dekan Fakulteta menadžmenta i javne uprave, prof. dr. Sencer Yeralan čestitao je svim diplomantima i njihovim porodicama, podsjetio je diplomante da su, gdje god se nalaze, oni diplomanti IUS-a i kao takvi, uvijek moraju biti ponosni. U svom govoru, dr. Yeralan je također rekao:

– Mi na IUS-u smo ponosna porodica. Ova dodjela diploma danas predstavlja pravu sliku našeg ponosa. Za vas diplomante, ceremonija je ritual vašeg prijelaza. Ona označava tačku u vremenu – prije i poslije. Prije ste bili podučavani, prikazivani, vođeni, zaštićeni, hranjeni, čuvani i da, tolerisani. Poslije, vi ćete biti članovi društva koji preuzimaju palicu da bi bili njegovatelji sljedeće generacije. Sada je vaš red da podučavate, pokazujete, vodite, štitite, hranite, njegujete, pa i da tolerišete. IUS generacijo 2018-e. Čestitamo vam. Pozdravljamo vas .

Učenike i goste pozdravili su i g. Hasan Topaloglu, predsjednik Fondacije za razvoj obrazovanja Sarajevo (SEDEF), prof. dr. Hasan Zuhuri Sarikaya, predsjednik Upravnog odbora i na;elnik opštine Ilidža Senaid Memić.

Gospodin Topalolu je pozdravio prisutne:

– Tako sam zahvalan Bogu koji nas je spojio na ovoj desetoj ceremoniji dodjele diploma Internacionalnog univerziteta u Sarajevu. Čestitam našim dragim diplomantima koji su nas obradovali svojom diplomom. Ova ceremonija dodjele diploma ne samo da nam, kao osnivaču SEDEF fondacije, donosi sreću, već nas motiviše i za nove projekte i nove poduhvate. Ostvarili smo naše ciljeve u svim ciklusima obrazovanja, bilo da je to u  našem vrtiću na kampusu, našoj osnovnoj školi na Vracama, našem Maarif koledžu, do našeg doktorskog studija koji nudimo na našem univerzitetu. U narednom periodu nadamo se da ćemo najaviti naš novi projekat čija je infrastruktura već pripremljena. Kao Fondacija, pružamo šansu uspješnim učenicima kojima je potrebna pomoć iz 55 različitih zemalja tako što odvajamo 55% naših prihoda na popuste i stipendije. InshaAllah, trudićemo se povećati broj stipendija koje pružamo.

Dr. Sarikaya je čestitao diplomantima, njihovim roditeljima i profesorima IUS-a na uspješno završenom još jednom poglavlju u njihovim životima.

– Ovo je samo jedan značajan korak naprijed u vašem životu. Od sada nastavljate da razvijate svoju profesionalnu karijeru. Molim vas, ostanite u kontaktu sa IUS-om i IUS zajednicom tokom svog profesionalnog života postajući član Alumnija ili kao prijatelj IUS-a, rekao je dr. Sarikaya.

U živopisnom ambijentu, prisutnima se obratila i studentica generacije, gospodja Kanita Krdžalić-Korić sa studijskog programa Elektrotehnike i elektronike. Ona je rekla:

– U ime diplomanata generacije 2018, izražavam svoju  dobrodošlicu svima i zahvaljujem vam što slavite ovaj poseban dan sa nama. Ovo je proslava uspjeha, truda, upornosti i borbe, a mi smo oduševljeni što svjedočimo zatvaranju ove faze u našim životima. IUS nije bio samo mjesto gdje smo imali predavanja i ispite. To je okruženje u kojem smo uživali u najboljem periodu života, gdje smo se mogli usavršavati na mnogo načina, upoznati puno prijatelja, ostvariti nova poznanstva i sresti ljubav svog života. U ime svih studenata, željela bih se zahvaliti SEDEF fondaciji za stipendiranje i kontinuiranu podršku u našem obrazovanju na ovom sjajnom univerzitetu. Svakom pojedincu koji je bio dio ove prelijepe priče, željela bih da kažem “Hvala” svim profesorima i asistentima koji su nas ohrabrivali i dijelili svoje znanje sa nama, osoblju iz Studentske službe, biblioteke, Centru za razvoj karijere, kantine , studentskog doma i svim drugim službama uspostavljenim da pomažu nama, studentima.

Svečanosti je prisustvovalo  više od hiljadu ljudi, od kojih su mnogi iz javnog života i diplomatskog kora Bosne i Hercegovine i Republike Turske.

Poslije ceremonije upriličena je i zakuska, a to je bila i dobra prilika za studente, porodicu, profesore, službenike i goste da se druže i ostvare nove kontakte, da steknu nove prijatelje i proslave svjetionik znanja.

Internacionalni univerzitet u Sarajevu osnovala je Fondacija za razvoj obrazovanja u Sarajevu (SEDEF) 2003. godine. Do sada je Fondacija osnovala i dječiji vrtić ,,Kid IUS”, Prvu privatnu osnovnu školu ,,Isa-beg Ishaković”, Gimnaziju ,, Maarif koledž” i servisnu kompaniju Sedef Bosnia. Uspjeh Fondacije osigurava kontinuitet obrazovanja kroz svoje institucije. Svjedoci smo da iz vrtića Fondacije djeca nastavljaju školovanje kroz lanac uspješnih škola Fondacije,u osnovnoj školi, srednjoj školi ,,Maarif koledž” i tako dalje, ispunjavajući cilj Fondacije da obezbijedi kvalitetno obrazovanje od vrtića do doktorata.

Na IUS-u je od njegovog osnivanja diplomiralo više 1.700 studenata.

(STUDOMAT.ba)