Naučite nešto o Svemiru: Merkur

Merkur je najmanja planeta Sunčevog sistema, a ime je dobila po rimskom bogu glasniku jer se oko Sunca okreće brže od ijedne druge planete u Sunčevom sistemu.


Prečnik Merkura je samo 4879 kilometara, što iznosi jednu polovinu prečnika Zemlje. Merkur je najmanja planeta u Sunčevom sistemu.

Osim što je najmanji Merkur je i najbliži Suncu, a to nam otežava posmatranje Merkura bez teleskopa. Zato je najbolje vrijeme za posmatranje Merkura uveče kada Sunce tek zađe, ili ujutro malo prije izlaska Sunca.

Kako izgleda površina Merkura?

Na površini Merkura posoje krateri, baš poput onih na Zemljinom Mjesecu. Najveći od njih se zove Caloris Basin. Širok je otprilike 1.300 kilometara, a nastao je kada je veliki asteroid pao na Merkur.

Na površini planete se nalaze i velike klisure koje nazivamo skarpe. Nastale su prije mnogo vremena, u doba dok se Merkur hladio. Dok se planeta hladila ujedno se i stiskala. Stiskanje Merkura je dovelo do toga da se površina nabora. Ovo naboravanje je napravilo sve te skarpe.

Postoji mogućnost da na Merkuru ima i leda, i to u oblastima na “vrhu” i “dnu” planete. Ove oblasti se zovu polovi (isto kao i na Zemlji), i tu ne dopire mnogo Sunčevih zraka.

Tokom dana na Merkuru je jako vruće (preko 400°C) zbog toga što je on jako blizu Sunca. Međutim noću je tu jako hladno, pošto Merkur nema atmosfere koja bi čuvala toplinu prikupljenu tokom dana, i tako sva ta toplina ispari u Svemir.

Koliko je dug Merkurov dan, a koliko godina?

Merkur se okreće oko svoje ose sporije od Zemlje (naučnici radije kažu rotira umjesto okreće oko svoje ose). Potrebno je cijelih 58 dana da bi se Merkur jednom rotirao. Pošto se planeta okreće oko Sunca jako brzo, dan na Merkuru traje duže od 58 dana. Ako stojite na njegovoj površini i mjerite vrijeme od jednog izlaska Sunca, do drugog morali bi stajati i čekati punih 176 zemaljskih dana (skoro 6 mjeseci).

Od čega je Merkur napravljen?

Merkurovo jezgro se sastoji od željeza, koje je djelimično otopljeno (zbog velike temperature u jezgru). Ovo sve znamo zbog toga što planeta posjeduje magnetno polje (baš kao i Zemlja). Merkur sadrži više željeza u odnosu na svoju veličinu nego ijedna druga planeta u Sunčevom sistemu. Ostatak planete čini tanka kora sastavljena os posebne vrste stijena pod nazivom silikatne stijene. U blizini polova Merkura postoje krateri koji su u stalnoj sjeni i do njih ne dopire Sunčeva toplina.

Koliko je jaka Merkurova gravitacija?

Da ste na Merkuru on bi vas privlačio više nego duplo manjom silom nego Zemlja. To znači da ako težite 60 kilograma, na Merkuru bi osjećali da imate samo 22,8 kilograma.

Kako je Merkur dobio ime?

U Rimskoj mitologiji Merkur se nazivao glasnik bogova. Nosio je sandale koje su imale krila, i koje su mu omogućavale da putuje jako brzo. Ova planeta je nazvana po njemu zbog toga što se okreće oko Sunca brže od ijedne druge planete u Sunčevom sistemu. Merkur pređe gotovo 48 kilometara svake sekunde.

(Wikipedia / Prilagodila A.L. / Školski.ba)