Kako pripremiti dijete da odgovori na zadirkivanja u školi, vrtiću, parkiću

Zadirkivanja nisu dio igre i roditelji moraju naučiti djecu da nije prihvatljivo rugati se drugoj djeci


Svi smo mi različiti, a razlike među djecom često mogu dovesti i do zadirkivanja, maltretiranja, zlostavljanja i ozbiljnih posljedica. Svako zadirkivanje najčešće počinje iz fizičke razlike, bilo da je riječ o izgledu, hendikepu, problemu s govorom i slično, prenosi djecjaposla.com.

Odrasli trebaju krenuti od učenja da djeci daju do znanja da zadirkivanje nije nikako prihvatljivo i da je štetno.

Iako mnogi smatraju da su djeca mala i nevina i da je najbolje da to sama riješe, svatko bi ozbiljno trebao raditi sa svojom djecom na njihovoj osjetljivosti da se ne rugaju drugima i da reagiraju ako netko to radi prema trećoj osobi. Roditelji djece koja bi zbog razlike mogla biti predmet zadirkivanja moraju raditi na jačanju njihovog samopouzdanja i budno moraju motriti potiskuje li njihovo dijete moguće maltretiranje.

Ipak, mnogi roditelji tom problemu ne posvećuju uopće pažnju pa će tako polaskom u vrtiće i školu ponovno mnoga djeca doživjeti povremeno zadirkivanje, a s njima se mogu teško nositi. Takvoj djeci možda će trebati pomoć kako da znaju odgovoriti.

Za početak potaknite svoje dijete da vam kaže ako ga netko zadirkuje. Mirno ga poslušajte i pokažite da razumijete njegove osjećaje. Zatim razgovarajte zajedno o nekim načinima na koji se on može nositi s tim ako se to ponovi. Na primjer, ovisno o situaciji i starosti vašeg djeteta, možete ga podučiti:

-Da koristi samopouzdan glas da kaže djetetu koje se zabavlja da prestane. Potom neka ga ignoriše i udalji se.

-Neka se izbjegava uzrujati jer velika reakcija može još više uzbuditi zadirkivače i potaknuti ih da ponovno to čine.

-Neka krene prema najbližim prijateljima u čijem društvu se osjeća sigurno.

-Neka obavijesti učitelja ili drugu odraslu osobu.

Razgovarajte s djetetom o tome koja bi mu od ovih ideja bila najlakša za napraviti u slučaju problema i vježbajte ju. Podsjetite svoje dijete da samo nikada ne zadirkuje druge kako bi skrenulo pažnju sa sebe ili ne kaže nešto loše o drugome.

Također mu možete pomoći da postane otpornije tako što ćete mu pružiti podršku i ohrabriti aktivnosti i prijateljstva koja razvijaju njegove snage i samopouzdanje.

Kad vam dijete priča o proteklom danu, usredotočite se na ono u čemu je uživalo i što je dobro prošlo, a ne samo na one teške trenutke s kojima se suočilo.

Ako se zadirkivanje obično javlja na određenom mjestu (autobusna stanice ili za vrijeme odmora), razgovarajte sa školskim osobljem kako biste osigurali da odrasla osoba reagira na situaciju kada se dogodi. Ako je zadirkivanje postalo trajno pitanje ili primijetite nagle promjene kod djeteta ​​(dijete ne želi ići u školu, čini se tužnim ili se čini da se teško razdvaja od vas ili članova obitelji), razgovarajte hitno sa cijelim školskim timom. Ako vidite da škola ne reagira, obratite se medijima koji će sigurno reagirati.

(Školski.ba)