Jedanaest načina da djeca nastave učiti preko ljetnog raspusta

Dvomjesečna pauza u učenju može loše djelovati na đake jer može otežati početak nove šklolske godine. Porodične igre i aktivnosti u bašti mogu u sebi skrivati i razvijanje sposobnosti za planiranjem i računanjem. Pročitajte 11 trikova kako da dječiju igru prošvercate malo obrazovnog sadržaja.


1494202 / Pixabay

Škola završava i dolazi ljeto: ne moramo ih slati na spavanje rano, pripremati užinu svaki dan, a i čitanje, pisanje i vježbanje matematike može sačekati… Ili ne? Jasno je da djeca naporno rade tokom školske godine i da zaslužuju da se odmore od zadaća i učionica. Da se zabave preko ljeta. Međutim, američka Državna organizacija za učenje preko ljetnog raspusta upozorava da dvomjesečna pauza u učenju može otežati početak naredne školske godine. Također nam poručuju kako, uz malo planiranja, učenje možemo organizirati kao igru, i tako izbjeći negativne posljedice pauze, prenosi skolegijum.ba.

Patti Rommel vam donosi nekoliko trikova da u dječiju igru prošvercate malo obrazovnog sadržaja.

1. Organizujte porodične igre

Patti Rommel preporučuje da jednom sedmično organizirate igre u krugu porodice, te da se odlučite za igre gdje će djeca strateški razmišljati i planirati. Također biste trebali uključiti i igre sa čitanjem, pisanjem ili brojanjem. Svi ćete se zabaviti, a djeca će učiti na neobavezan i opušten način. Osim tipičnih igara, možete kombinirati ili osmisliti vlastite, tipa potrage za blagom (posebno za mlađu djecu) gdje moraju tražiti slova pomoću kojih sastavljaju riječi koje ih vode do skrivenog predmeta, ili igre gdje pravite oblike od gline a vaši protivnici moraju pogađati o čemu se radi (ova je igra odlična za razvijanje motoričkih vještina).

2. Ohrabrite ih da prave i stvaraju

Kako bismo na najbolji način usmjerili dječiju znatiželju, trebamo im pružiti priliku da sama inoviraju i osmišljavaju. Dajte im materijal i zadajte im da naprave najrazličitije stvari: figure, zgrade, vozila ili bilo šta što im padne na pamet. Ovakve aktivnosti ne samo da će unaprijediti razvijanje STEM vještina nego i mašte. Ukoliko se LEGO kockice i slične igračke ne uklapaju u vaš budžet, probajte sa kartonskim kutijama, manjim i većim, koje su idealne za ovakve aktivnosti.

3. Bašta i mašta

Učiti se može i u dvorištu. Priroda je prepuna prilika da nešto naučimo, a planiranje, sađenje i žetva u maloj bašti može biti isto što i vježbanje matematike i savladavanje lekcija iz biologije. Zajedno sa djecom možete odabrati namirnice i istražiti na koji način ih treba saditi i brinuti se o njima. Linijarem možete izmjeriti gdje ćete posaditi biljke, a nakon toga iščitati upute o tome na kojoj ih razdaljini posaditi. Zadajte djeci da ih svaki dan mjere i prate njihov rast. Nakon što vaša bašta da plodove, sa djecom možete organizirati i mini market gdje će se djeca brinuti o novcu od prodanih plodova. Postoji more ideja koje možete pronaći na internetu, zajedno sa uputstvima za one koji nemaju iskustva u bašti, kao i idejama o tome na koji način djeca mogu baratati vrtlarskim alatima.

4. Igrajte se matematike

Prijedlog: kredama različitih boja iscrtajte polja sa brojevima koja će služiti kao meta, a djeci dajte kamenčiće kojima ih trebaju gađati. Možete ih pitati koji je od pogođenih najmanji, koji najveći, kao i zadati operacije sa njima. Mlađa djeca mogu tako vježbati identificiranje brojeva i senzornu igru (igru čula). Za ovakve igre možete koristiti i njihove omiljene igračke.

5. Čitajte kroz igru

Patti Rommel tvrdi da je čitanje najbolji način da djeca ne osjete negativne posljedice raspusta. Najmlađoj djeci koja još ne znaju čitati možemo zadati da traže određena slova ili riječi kao i da pronađu što više određenih slova ili riječi za određenu nagradu. Sa starijima se možemo igrati pitanja i odgovora, gdje ćemo im postavljati specifična pitanja iz štiva koje su čitala. Umjesto da im zadajemo lektiru, možemo im dati i da odaberu knjige koje ih interesiraju i nakon toga im postavljati pitanja.

6. Ostavite prostora za kreativnost

Dokazano je da umjetnost potiče razvoj kognitivnih, socijalnih i emocionalnih vještina. Zašto sa djecom ne biste napravili neku vrstu dnevnika, svaštare ili albuma pod nazivom Ljeto 2015? Dobra ideja je i napraviti domaći sapun ili odjeću za lutku sa kojom se vaša kćerka najviše voli igrati.

7. Planirajte različite zadatke i aktivnosti svake sedmice

Tako će njihovo iskustvo učenja na raspustu biti raznovrsnije, a u svaštaru možete postaviti i fotografije svih ljetnih aktivnosti.

Dr. Craig Bach, potpredsjednik Odjela za obrazovanje škole Goddard također ima nekoliko ideja:

8. Bez obzira o kojoj se aktivnosti radilo, najbitnije je da i vi učestvujete

Izlet u prirodu jako je dobra ideja, a djeca će je doživjeti kao avanturu. Spremite im ruksak u koji ćete staviti i kompas i bilježnicu pa se sa njima uputite u potragu za puževima, pticama i biljkama. Zamolite ih da svoja opažanja zabilježe i razgovarajte o ovom zajedničkom iskustvu i uporedite utiske.

9. Mnoge javne biblioteke tokom ljeta organiziraju besplatne programe takmičenja u čitanju, gdje djeca mogu osvojiti razne nagrade

Ukoliko to ne postoji u vašem gradu, ovakvu aktivnost možete organizirati kod kuće ili na internetu potražiti program kao što je Brain Chase koji kombinira matematiku, čitanje i pisanje sa pričama o avanturi.

10. Bez odlaska u školu, dječija svakodnevnica često nema strukturu, što povratak u školsku rutinu čini još težim

Iako je ljeto vrijeme kada djeca provode skoro cijeli dan u igri, korisno je na početku raspusta uspostaviti određeni raspored koji će im povratak u školu učiniti jednostavnijim.

I još jedan roditeljski savjet:

11. Ostanite aktivni/e!

Visoke temperature često nas ograničavaju da vrijeme provedemo u kući. Kada tome dodamo činjenicu da djeca na raspustu nemaju časove fizičkog vaspitanja, jasno nam je zašto je mnogima od njih teško ostati u formi preko raspusta. Međutim, također znamo da djeca skoro nikad neće odbiti odlazak u park, na trampolinu ili tobogan, bez obzira na vrijeme. Većina djece također nikada neće odbiti staru dobru igru prskanja: nisu vam potrebni vodeni pištolji i puške, dovoljno je probušiti nekoliko flaša i cijela porodica može uživati u igri ganje u dvorištu bez obzira na vrućinu!

(Školski.ba)