Dodijeljene nagrade za najinovativnije nastavnike i nastavnice 2018.

U Sarajevu su prošle nedjelje, 23.12.2018., dodijeljene godišnje Nagrade za inovativne nastavnike i nastavnice. Svečana ceremonija uručenja priznanja nastavnicima i nastavnicima je održana u Narodnom pozorištu u organizaciji Centra za obrazovne inicijative Step by Step, i uz podršku partnera i donatora.


„Dobro veče, čarobnjaci i čarobnice. Dobrodošli vi ljudi koji ste od državne važnosti.“

Tako je, uz nastup dječjeg hora „Superar“, u prepunom Narodnom pozorištu otvorena emotivna ceremonija koja simbolično nagrađuje upravo one koji su zbilja važni za državu, one koji odgajaju i oblikuju nove generacije u čijim je rukama budućnost ove i svake druge zemlje – nastavnike i nastavnice.

„Obraćajući se svojim učiteljima Isak Njutn je rekao: „Ako sam i vidio dalje od drugih, to je zato što sam stajao na ramenima divova“. Ovo je veče zahvale generacijama naših odgajatelja, učitelja, nastavnika, profesora, mentora sa čijih ramena smo ugledali svijet koji se protezao mnogo dalje od onoga što smo sami mogli vidjeti i doživjeti“, rekla je Radmila Rangelov Jusović, direktorica COI Step by Step, zahvaljujući se časnoj i uzvišenoj profesiji nastavnika, prosvjetara. Od prispjelih gotovo 160 inovativnih praksi koje su slali nastavnici i nastavnice iz cijele Bosne i Hercegovine, odabrano je pedeset nominiranih u pet kategorija, a nagrađene su prakse, po kategorijama:

  1. Pobjednica u kategoriji Odgajatelji/ce u predškolskom odgoju i obrazovanju je Nisveta Kozlić, PPU Sindbad iz Zenice;
  2. Pobjednica u kategoriji Učitelji/ce razredne nastave u osnovnim školama – Azra Vrević, JU OŠ “Senad Čehić”, Velika Kladuša;
  3. Pobjednica u kategoriji Predmetni nastavnici i predmetne nastavnice u osnovnim školama – Ivana Bubalo, OŠ “Ruđer Bošković”, Široki Brijeg;
  4. Pobjednica u kategoriji Predmetni nastavnici i predmetne nastavnice u srednjim školama – Orhana Kosterović, Mješovita srednja škola Donji Vakuf i
  5. Pobjednica u kategoriji Stručni saradnici i stručne saradnice na svim nivoima odgoja i obrazovanja – Sanja Primorac, OŠ “Petar Bakula”, Mostar.

U vrlo emotivnim govorima kojima su se pobjednice zahvalile na nagradama, nastavnice su naglasile kako im mogućnost da učestvuju u velikim i dobrim pričama poput ove znači nemjerljivo i kako su ne smo one, nego i cijela nastavnička zajednica, motivirane ovom nagradom kao priznanjem za svoj rad i predanost. Sve nagrađene su istakle da Nagrada za inovativne nastavnike i nastavnice nije samo kruna, nego istinska inspiracija da u svojim zajednicama rade i djeluju još predanije nego ranije, jer znaju da nisu sami.

Uz Superar, na ceremoniji su nastupili i dječji hor “Suncokreti” iz Sarajeva i njihova Škola gitare, te gimnazijalac i član Teatra Fedra u Bugojnu, Imran Ferizović . “Nastavnici su bastion odbrane”, poruka je to ove posebne noći i svakako poruka koja treba biti utkana u društvo u cjelosti, svakoga dana. Nastavnici su naša najveća nada, čuvajmo ih.

Više informacija i filmove o ranijim dobitnicima Nagrade, kao i o nominiranim praksama ove godine možete pročitati na stranici www.inskola.ba.