Srednjoškolci iz cijele BiH promoviraju ljudska prava

Projekt “Argumenti za ljudska prava” se realizira u kontekstu masovnog kršenja ljudskih prava u BiH. Od prava na obrazovanje, na jednakopravnost, na dostojanstven život, do ugrožavanja sigurnosti života i tijela.


Dovoljno je pročitati bilo koje dnevne novine ili pogledati vijesti i moguće je primijetiti desetine tekstova u kojima je riječ o obespravljenosti po najrazličitijim osnovama. Poseban akcent je stavljen na obespravljenost djece sa posebnim potrebama čija prava na redovno i neometano školovanje su zanemarena.

Kroz online aktivnosti, edukativne publikacije, međuetničke susrete mladih lokalnim zajednicama, blog uz korištenje društvenih mreža gdje se najviše krše ljudska prava, javne debate, mladi utječu na podizanje svijesti o nužnosti poštivanja i promoviranja ljudskih prava i istovremeno se educiraju za sve alatke promocije i zaštite ljudskih prava.

Projekt je okrenut srednjoškolcima i najširoj zajednici i koristi medije i društvene mreže za aktivnosti, a sve s ciljem promoviranja zaštite ljudskih prava u BiH među mladim ljudima srednjoškolskog uzrasta koji dolaze iz različitih dijelova BiH, sa različitim etno-nacionalnim i religijskim porijeklom, naglašavajući da je njihova aktivna uloga ključni aspekt napretka bh. društva.
<p style=”text-align: right;”><span style=”color: #808080;”>(Školski.ba)</span></p>