Ograničite vrijeme koje vaše dijete provodi na društvenim mrežama i sačuvajte njegovo zdravlje

Djeca koja provode više od tri sata dnevno na društvenim mrežama imaju dva puta veće šanse da imaju problema s mentalnim zdravljem, pokazali su službeni podaci Ureda za nacionalnu statistiku.


U izvještaju Ureda za nacionalnu statistiku prikazan je veći nivo emocionalnih problema, hiperaktivnosti i lošeg ponašanja kod mladih ljudi koji provode mnogo vremena na web stranicama kao što su Facebook, Twitter i Pinterest.

Utvrđeno je da je u periodu 2012/13. godine 56 posto djece provelo do 3 sata na društvenim mrežama, dok je oko 8 posto djece provelo više od tri sata u toku tipičnog školskog dana.

Od 2012. do 2013. godine oko jedna od 10 djevojčica, što je 11 posto, provela je više od tri sata na društvenim mrežama u usporedbi sa samo 5 posto dječaka.

U izvještaju su našli jasnu povezanost između vremena provedenog na društvenim mrežama i ponašanjem djece koje ukazuje na probleme mentalnog zdravlja, prenosi Klix.ba.

Ona djeca koja su provela više od tri sata na društvenim mrežama u toku školskog dana zabilježila su znatne poteškoće u rezultatima za razliku od onih koji nisu koristili ili su provodili manje vremena na društvenim mrežama.

Od djece koja su proveli više od tri sata na društvenim mrežama u toku normalnog školskog dan kod 27 posto zabilježen je visok ili vrlo visok stepen poteškoća, stoji u izvještaju.

U izvještaju se ističe kako su društveni mediji sveprisutna obilježja savremenog života, te da mogu dati znatan doprinos povezivanju s drugim ljudima i na taj način poboljšati mentalno zdravlje djece.

Ipak, dodaje se i kako društvene mreže mogu biti izvori socijalne usporedbe, virtualnog zlostavljanja i izolacije što često stvara suprotan efekat.

Ostala istraživanja su pokazala vezu između vremena provedenog ispred ekrana uključujući i gledanje televizije, DVD-a i videa sa višim nivoima emocionalnog stresa, anksioznosti i depresije.

(klix.ba)