Novi zakon o obrazovanju KS: Osobe koje su završile samo prvi ciklus studija ne mogu se prijavljivati na konkurse

Samo sedam dana nakon što je Skupština Kantona Sarajevo (KS) usvojila izmjene zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i srednjem odgoju i obrazovanju, reagirao je sindikat tražeći nove hitne izmjene. Naime, prema novom zakonu, osobe koje su završile samo prvi ciklus studija ne mogu se prijavljivati na konkurse i raditi kao nastavni kadar.


Foto: Ilustracija

Sindikatu osnovnog odgoja i obrazovanja KS sporna su tri člana zakona, a prije svega odredbe člana 84. gdje je opisano koji stručni profil je potreban za rad nastavnog kadra u školi.

Tako se navodi da razrednu i predmetnu nastavu može izvoditi osoba sa završenim II ili III ciklusom bolonjskog visokoobrazovanog procesa. To znači da osobe koje su završile samo I ciklus studija ne mogu raditi u nastavi.

Ipak u članu 12. napomenuto je da osobe koje su završile I ciklus studija, a u školi su zaposlene na neodređeno, bez obzira na izmjene zakona mogu ostati i nesmetano raditi u školi. Drugim riječima, oni koji su već zaposleni na neodređeno s I ciklusom studija su sigurni, dok su oni koji trenutno rade na određeno ili su nezaposleni u startu diskriminirani, odnosno onemogućeno im je da se prijave na konkurs.

“Mi imamo radnike koji rade nekoliko godina u školama s I ciklusom studija. Svake godine prijavljuju se na konkurse, a s novim zakonom o obrazovanju, ukoliko ostane na snazi, od septembra će im to biti onemogućeno”, kazao je za Klix.ba Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja KS.

Sindikat je također nezadovoljan članovima zakona koji se odnose na mandat i djelovanje direktora. Naime, izmjenama zakona na zahtjev sindikata ograničeni su mandati direktora na maksimalno dva uzastopna mandata u jednoj školi. Ipak, ono što predstavnici sindikata još traže jeste zabrana političkog aktivizma direktorima škola.

Zbog svega toga Sindikat je premijeru KS Elmedinu Konakoviću i ministru obrazovanja Elviru Kazazoviću uputio zahtjev za hitne izmjene zakona u članovima 84. 97. i 121. uz naglasak da izmjene budu usvojene najkasnije do 1. augusta 2017. godine, kako bi se svi prosvjetni radnici mogli prijavljivati na konkurse.

 


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

Školski.ba
Školski.ba je informativno-edukativni portal namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola u Bosni i Hercegovini, učiteljima, nastavnicima i roditeljima.