Poboljšajte svoje raspoloženje i produktivnost pomoću ovih praktičnih savjeta

Većina nas dosta vremena provodi u sjedećem položaju, prije svega zbog korištenja elektronskih uređaja koji su sastavni dio kancelarijskih poslova, a koji štede radnu snagu u našim životima. Dodajte ovome i široku paletu opcija za hranu koja često nije u skladu sa balansiranom ishranom. Loša ishrana ne utiče samo na naše zdravlje, već utiče i na naše performanse na poslu tako što se negativno odražava na koncentraciju i nivo energije što može da izazove razdražljivost i nestrpljenje.


Edukujte se

Svi znamo da treba da se hranimo zdravo i uravnoteženo i da redovno vježbamo, ali to je lakše reći nego uraditi kada imate osam sati radnog dana, kad nemate vremena za pauzu za ručak, kada i po dva sata putujete od kuće do psola, a imate i život kod kuće koji treba da uklopite.

Donosimo vam nekoliko praktičnih savjeta kako da poboljšate svoju ishranu na poslu, uključujući male, ali značajne, promjene u navikama.

Prva i najvažnija stvar koju treba da uradite je da naučite o nutritivnoj vrijednosti i uticaju hrane i pića. Edukacijom ćete moći da unesete jednostavne i lake promjene u svoju ishranu radi zdravijeg rezultata i boljeg radnog učinka. Naprimjer, jaja na tostu su bolji doručak od džema na tostu tako što zamjenjuju šećer sa proteinima, cinkom, gvožđem kao i vitaminom D.

Izgradnja rutine

Dio razloga zbog kojih padamo u loše navike je taj što ne planiramo i ne gradimo zdravu rutinu, ili jednostavno dozvoljavamo da naš plan bude “šta god je najlakše”, a to obično znači nezdravo. Izgradnjom rutine, spremni ste za obroke i izbore sa zdravijim opcijama, bilo da je u pitanju domaći ili kupovni obrok. I, što je najvažnije, donosite odluke o ishrani prije nego što ogladnite.

Ključ za ovo je jednostavnost: napravite jednostavno jelo ili uključite rutinsku kupovinu zdravih namirnica na putu do posla, kao što su voće, orašasti plodovi, sjemenke ili povrće. Voće i povrće sadrže vitalne hranljive materije koje podstiču proizvodnju dopamina i antioksidante koji poboljšavaju pamćenje i raspoloženje. Dobar način da osigurate da u toku dana unosite voće i povrće je da planirate unaprijed. Tako, naprimjer, možete pripremiti veliku salatu od raznog povrća (kupus, paprika, šargarepa…) ili voćnu salatu.

Ukoliko nemate vremena za kupovinu, predlažemo zdrave Nutrino Lab užine koje su napravljene od 100% voća i povrća. One ne sadrže dodate šećere, aditive, vještačke boje i gluten, zbog čega su pravi izvor energije i predstavljaju brzu, ali zdravu i ukusnu užinu koja je uvijek na dohvat ruke. Jednostavno odvrnete čep Nutrino Lab užine, skviZZnete i uživate u jedinstvenim miksevima raznovrsnog voća sa đumbirom, cveklom, mrkvom ili špinatom.

Ne preskačite obroke

Kada i koliko često jedete jednako je važno kao i to da se dobro hranite i unosite prave hranjive namirnice u svoju ishranu. Važno je da ne preskačete obroke i da razmak između obroka ne bude veliki, jer će vam pasti šećer u krvi što će otežati koncentraciju i veća je vjerovatnoća da ćete se sa narednim obrokom prejesti.

Najvažnije je da ne preskačete doručak i da između glavnih obroka imate i užinu. Jedenje prvog obroka u danu može podstaći vaše tijelo da sagorijeva više kalorija tokom dana, a pomaže i u zadržavanju rastućeg nivoa kortizola koji je primarni hormon stresa i visok u ranim jutarnjim satima.

Ostanite hidrirani

Dehidratacija na poslu može dovesti do slabe produktivnosti, smanjenih kognitivnih sposobnosti, kao i sporijeg vremena reakcije. Zbog toga je važno da ostanete hidrirani, ali to treba da uradite tako što ćete piti vodu, a ne zašećerene ili kofeinske napitke jer mogu imati neželjene nuspojave kao što su dehidratacija, hiperglikemija i poremećaj sna.

Kao i kod većine stvari u životu, ključ zdrave ishrane je dobra priprema. Planirajte vaše obroke i kupovinu zdravih namirnica, a možete jednostavno u vašu torbu da spakujete Nutrino Lab voćni snack i nema brige, jer znate da ćete unijeti pravu dozu 100% prirodnog voća i povrća. Fantastično pauch pakovanje Nutrino Laba čuva svu svježinu, miris i hranjive vrijednosti voća i povrća. Vama samo preostaje da skviZZnete i uživate u užini koja pruža zadovoljstvo zbog kojeg se ne kaješ.