Kako su psi izgledali prije 100 godina, a kako izgledaju danas

Iako se smatra kako je pas bio prva životinja koju je čovjek pripitomio, valja reći kako je dotični tokom nekoliko hiljada godina suživota s ljudima drastično izmijenio svoj izgled, granajući se u veliki broj raznovrsnih pasmina. Štaviše, promjene kod nekih popularnih pasmina u zadnjih stotinjak godina bile su toliko drastične da se usporedbom današnjih fotografija navedenih s njihovim precima otprije stotinjak godina možemo zapitati je li riječ o istom tipu psa.


Zahvaljujući selektivnom uzgoju, gdje se biraju jedinke tačno određene veličine, držanja i boje krzna, ljudi su stvorili najmanje 167 različitih pasmina pasa, koje su se i same tokom vremena mijenjale, a o čemu nam svjedoči knjiga Dogs of All Nations autora Waltera Esplina Masona, objavljena 1915. godine. Usporedivši fotografije nekih pasmina iz knjige s današnjim izgledom istih, ekipa s bloga The Science of Dogs, pokazala je dosege selektivnog uzgoja čovjekovog najboljeg prijatelja.

Kako su neke pasmine izgledale tada, a kako izgledaju danas možete vidjeti u nastavku.

1. Bull terijer

I dok je navedenu pasminu prije stotinjak godina odlikovalo vitko tijelo i pravilna glava, današnji bull terijeri puno su nabijeniji i kompaktniji, s glavom u obliku lopte za američki nogomet. Osim toga, spomenimo kako su im izrasli i dodatni zubi.

2. Engleski buldog

I dok je engleski buldog već prije 100 godina imao većinu današnjih karakteristika, od kojih se posebno ističu obješene usne i raširene noge, kod današnjih buldoga navedene značajke su još izraženije.

3. Njemački ovčar

Jedna od najpopularnijih pasmina pasa na svijetu također je doživjela značajne promjene, gdje posebno treba istaći povećanje prosječne težine s 24 kg na težinu od 34 do 43 kg. Osim toga, njemački ovčari prethodno su imali ravna leđa, dok se današnji primjerci odlikuju zaobljenim stražnjim dijelom trupa.

4. Airedale terijer

Riječ je o najvećem tipu terijera, kod kojeg se u posljednjih 100 godina ponajviše izmijenilo krzno. Postalo je duže, i bogatije, no bez obzira na to, airedale terijeri su ostali zaigrani i veseli psi.

5. Shetlandski ovčar

Kako navodi Dogs of All Nations, prosječna težina shetlandskog terijera 1915. godine je iznosila tek 3-4 kg, dok današnji primjerci imaju masu od 9 kg. Druga vidljiva promjena jest značajan rast dlaka, koje su danas neusporedivo duže i bogatije nego što su bile one kod pasa iz 1915. godine.

(Znanost.geek.hr)