Zenica dobila prvu generaciju “robotića” i malih programera STEM akademije

Zenica je dobila prvu generaciju robotića i budućih programera.


Young asian kids boy using computer laptop coding python language programming for big data computer
Ilustracija: Envato / Školski

Na Mašinskom fakultetu u Zenici danas su u sklopu završnih ispita STEM akademije Zenica uručeni certifikati za novu generaciju budućih zeničkih programera.

Zenica je danas dobila prvu generaciju robotića i programera kroz ciklus obuke STEM akademije Zenica koja se održavala na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Zenici pod rukovodstvom nastavnika i asistenata.

Viši asistent iz oblasti automatizacije i robotike na Univerzitetu u Zenici Kenan Varda je kazao da se STEM akademija profilisala u edikaciji djece iz robotike i automatizacije dok je UNZE organizator državnog prvenstva koje će i ove godine biti organizovano u Zenici.

 – Najbitnije je da najmanje generacije djece upisuju akademiju, ali i da njihovi roditelji imaju svijesti da se djeca trebaju profilisati u smjeru u kojem žele da bude njihova budućnost, kazao je Varda.

Danas je na Mašinskom fakultetu UNZE izvršeno kreairanje završnih projekata koje su djeca predstavila svojim roditeljima nakon čega su im uručeni certifikati.

-Sedam mjeseci rada krunisano je završnim radom, a certifikate je dobilo 102 djece kroz šest nivoa, dodaje naš sagovornik.

Pojasnio je da su doopremili svu najsavremeniju opremu koja je dostupna za STEM edukaciju, a već od aprila počinju sa drugim ciklusom, a povodom današnjeg dana zahvalio se i partnerima koji su im pružili podršku i to GS-TMT iz Travnika, kao i Urban Grill, Leda i OAZA.

Jedan od polaznika koji su danas dobili certifikat je i Bakir Abazović koji je sretna što je bio dio ovog projekta gdje je kako kaže imao priliku upoznati nove prijatelje i uraditi brojne projekte.

 – Lijepo mi je bilo ovdje i ponovo ću doći. Bilo mi je lijepo što sam upoznao mnogo prijatelja, a najzanimljivije mi je bilo kada smo programirali na Scratch Junior. Najbolji projekti su mi bili sa robotima, kazao je Abazović.

Njegov otac Afan Abazović, poznati zenički turistički vodić, je kazao da je dosta njegovih prijatelja iz gimnazije upisalo Elektrotehnički fakultet u Sarajevu koji je bio jedan od najprivlačnijih, a kada je saznao njihove sudbine, koje su im donijeli benefite, odlučio je usmjeriti sina Bakira na ovaj put.

 – Mi smo imali Mašinski fakultet koji nije bio usmjeren ka robotici i automatizaciji. Sada kada imamo softversko inžinjerstvo ova STEM akademija je rasadnik ideja i podizanje svijesti o programiranju u današnjem svijetu koje funkcioniše na taj način. S ovom akademijom se pokrio uzrast djece kojima je sve ovo interesantno, ali i nama odraslima koji su laici da bismo prepoznali kako sve funkcioniše, kazao je Abazović, piše Klix.ba.

Dodao je da djeca već samostalno kući programiraju na svojim računarima, tabletima te se samostalno unaprijeđuju do zvaničnih časova.

 – Mislim da je ovo ulog za budućnost naše djece. Ovaj plan i program treba preseliti u škole i da se djeca edukuju od malih nogu. Djeca vole ovo i mislim da će ovo Bakira usmjeriti u budućnosti i biti njegov temelj budućnosti, zaključio je Abazović.

U sklopu današnjeg dana upriličen je i roditeljski čas gdje su se roditelji upoznali o proteklim mjesecima rada sa djecom, ali i planovima u budućnosti koje su predstavili voditelji akademije Ernad Bešlagić i Kenan Varda.