Zašto u Japanu učenici vole ići u školu?

Japanci su po mnogo čemu drugačiji od ostatka svijeta i često se pitamo šta je s njima? Neobično, ali nikad ne postavljamo pitanje šta je s nama? Dio odgovora možemo pronaći u njihovom obrazovnom sistemu koji, zamislite, funkcioniše.


Mariamichelle / Pixabay

Ako ste učenik ili student u nekoj od škola ili fakulteta smještenih na prostoru jugoistočne Europe i slučajno pomislite kako jedva čekate uhvatiti se knjige, postoji mogućnost da ćete ostati bez prijatelja. U zemlji izlazećeg sunca situacija je dijametralno suprotna, a otkrili smo i zašto, prenosi x-ica.com.

Maniri su važniji od znanja

Japanski kikići ne polažu ispite prije desete godine života. Obrazovni sustav organiziran je tako da se prve tri godine školovanja djecu usmjerava na razvijanje ličnosti i manira za koje se smatra da su mnogo važniji od prepričavanja lektire. Osobine koje se pokušavaju potaknuti u tom razdoblju su samokontrola, solidarnost i poštovanje prema drugima.

Učenici čiste za sobom

Učenici sami čiste učionice. Ne bi čudilo da je, nakon što smo napisali ovu rečenicu, osvanula facebook grupa Pomognimo izrabljivanoj djeci u Japanu. Ako uočite takvu anomaliju ne nasjedajte. Koliko god da se čini nevjerojatno, u Japanu je to normalno i smatra se da se na taj način djeca uče timskom radu.

Ručak se jede u učionicama

Imperativ svakog bontona – jelo za stolom. Na jelovniku je svakodnevno zdrava hrana koja se jede u učionicama. Ručaju zajedno sa svojim učiteljem ili učiteljicom na taj način učvrščujući vezu s njima.

Vannastavne aktivnosti su popularne

Većina djece nakon škole odlazi na razne aktivnosti kako bi se upisali na što bolje fakultete ili srednje škole. Osim što provode po osam sati u školi, na vannastavne aktivnosti potroše još oko četiri sata. Neobično bi bilo da djeca u toj dobi već razmišljaju o planovima za budućnost pa to umjesto njih čine njihovi roditelji prema svojim mogućnostima, nastojeći uložiti maksimum u obrazovanje.

Svi nose uniforme

Gotovo sve osnovne i srednje škole u Japanu imaju obaveznu uniformu za svoje učenike. Tako se otklanjaju društvene barijere i pokušava se spriječiti nastanak posebnih i odvojenih grupa. U školi su svi isti, a jesu li jednaki tema je koju ćemo prepustiti filozofiji.

Neopravdani časovi su rijetkost

U Japanu gotovo niko ne izostaje iz škole, pa je tako postotak dolaska na sat 99%. Čak više od 91% ispitanika u Japanu je priznalo da nikada nije bježalo iz škole. Bilo bi naivno reći da je tome tako jer svi naprosto obožavaju školu. Ključ je u disciplini i odgovornosti koja se uči od prvog dana.

Sviđa li vam se ovakav sustav školstva ili ne stvar je osobnih preferencija i stavova koje danas teško možete mijenjati. Ono što je važno shvatiti jest da se odgojna premisa odgojno-obrazovnog sustava s razlogom nalazi na prvom mjestu.

(Školski.ba)