Zašto se kaže: Pamti “kao slon”?

Sigurno ste bar jednom u životu čuli izreku "Pamti kao slon", ali da li ste se ikada zapitali zašto se tako kaže?


Elephant in Nepal

Često izgovorena i dobro poznata fraza “slonovsko pamćenje” ustvari svjedoči o inteligenciji ovih životinja.

Da li ste znali da slonovi pamte čak i ujed pčele?

Dijelovi tijela, poput očiju i mekog tkiva na surli posebno su osjetljivi na bolne ujede. Naučnici smatraju da su afrički slonovi vremenom naučili da prepoznaju miris pčela, miris koji ispuštaju kada su uplašene, odnosno kada su spremne za napad.

Naučnici će pokušati da iskoriste taj stah kako bi pomogli slonovima da izbjegnu sukob s ljudima.

Tokom tromjesečnog testa naučnici su, u južnoafričkom nacionalnom parku Krugeru, kačili čarape napunjene pčelinjim feromonima, hemijskim faktorom koji pčele ispuštaju u slučaju prijetnje. Čarapama se približilo 29 slonova, a 25 je pokazalo znakove uznemirenosti i nesigurnosti, a zatim se mirno udaljilo.

Mnogi poljoprivrednici u Africi koriste košnice i postavljaju ih na ograde imanja, kako bi zaštitili usjeve od slonova. Čarape s pčelinjim feromonima predstavljaju jeftiniju varijantu.

Kako navodi vođa istraživanja, profesor entomologije Mark Rajt, ovo istraživanje će pomoći daljem razvoju dodatnih opcija za održivo i pasivno smanjenje rizika konfrontacije slonova i ljudi, piše 24sata.hr.

Postoji teorija da slonovi nikada ne zaboravljaju i da je njihova memorija izuzetno moćna, pa su tako i nastale poslovice i poređenja na ovu temu. Impresivno pamćenje ovih životinja svjedoči o inteligenciji koju poseduju, kao i o njihovim socijalnim i kreativnim osobinama. U poređenju sa drugim kopnenim vrstama, njihov mozak je najveći među životinjskim vrstama.

Ovi mirni divovi poznaju svakog člana svog krda i mogu da ih razlikuju po mirisu koji posjeduje svako od ovih jedinstvenih stvorenja. To je od izuzetne pomoći tokom migracije krda i služi kao zaštita od neprijatelja, bilo da su to druge vrste ili ljudi. Oni mogu da upamte i mjesto na kome su bili odavno ako su ostavili neki veliki utisak na njih.

Primjer za to jesu dva slona koja su nastupali u cirkusu zajedno, a zatim se susreli poslije 23 godine i prepoznali jedan drugog, što je bio nevjerovatan prizor. Ova velika bića u stanju su da prepoznaju čovjeka sa kojim su bili u kontaktu i poslije nekoliko decenija.