Mamina kuhinja: Jednostavna jela u čijoj pripremi mogu sudjelovati i mališani

Djeca vole kuhati. Kada kuhanju pristupate kreativno, ono postaje zabava, pa zašto onda ne uključiti i mališane?


Cupcakes
Cupcakes

Tako utičete na kreiranje zdravih prehrambenih navika i otkrivate djeci „čaroliju“ kojom nastaju njihova omiljena jela. Uključivanjem u pripremu jednostavnih zalogaja možda u njima probudite male kuhare!

Pizza

Umijesite tijesto za pizzu sami ili uz pomoć mališana – ili, još jednostavnije, koristite gotovo – a slaganje prepustite njima. Dajte im sastojke i neka mali kuhari slažu svoje kreacije! Koristite li veliki kalup za pečenje, podijelite ga na nekoliko različitih „zona“ ili napravite nekoliko manjih pizza, od kojih svaka može imati neku svoju priču. Ne zaboravite im dati i imena, a kombinacije sastojaka zapišite kako biste ponovili one koje se pokažu najfinijima.

Hrana u boji

Bojilima za hranu možete oživjeti uobičajene namirnice i jela. Jestivu boju za kolače dodajte u smjesu za muffine i u vrhnje za šlag, poigrajte se, pa uživajte u šarenim slasticama!

Hranu možete obojiti i dehidriranim voćem i povrćem, poput maline ili cvekle u prahu, ali i spirulinom, matcha čajem u prahu, kurkumom…

Šarene tortilje

Tortilje su odlične za eksperimentisanje s namirnicama i okusima! Pripremite sjeckano povrće, naribani sir, dipove, ispecite meso ili povrće i krenite sa slaganjem. Dobra prilika da djeci „uvalite“ i neke namirnice koje inače izbjegavaju. Naribani sirovi šareni kupus ili ružičasta koraba bi mogli upaliti, posebno u kombinaciji s različitim dipovima od vrhnja!

Aromatični slani kolačići

Još jedna ideja s gotovim tijestom za pizzu: unaprijed pripremite punjenje – kockice sira, nasjeckani peršin, salama, začinsko bilje… Djeca mogu sudjelovati u dijelu pripreme, no svakako im prepustite zabavniji dio – formiranje kolačića i utiskivanje dodataka. Možete ih ispeći i u nauljenim kalupima za muffine.

Kroasani od lisnatog tijesta

Gotovo lisnato tijesto razvaljajte i narežite na trokutiće. Zatim neka mališani premažu pekmez ili namaz od lješnjaka po tijestu, a vi pazite da ostave barem 1 cm od ruba. Od šireg ruba zarolajte tijesto u oblik kroasana i premažite ih jednim razmućenim jajetom (po potrebi dodajte malu kašiku vode). Jajetom možete i zalijepiti rubove da se ne bi odvajali. Pecite 20-ak minuta na 150 stepeni, odnosno dok ne pozlate od pečenja. Možete ih sačuvati i pojesti tokom sljedećih dan-dva, no najfiniji će biti još topli za zajednički doručak uz čašu mlijeka!

Brzi, fini & zdravi keksi

Jednostavna priprema i tek nekoliko zdravih namirnica dovoljni su da dijete zainteresirate za kuhanje. Pripremite ove kekse od zobenih pahuljica, banana i dodataka po želji.

Sitni kolači

Hladniji dani su prava prilika da najmlađe uključite u pripremu sitnih kolačića, barem u onaj najzabavniji dio, oblikovanje i ukrašavanje. Odvojite komad tijesta za vašeg mališana i pustite ga da eksperimentira s oblicima. Sigurni smo da će ti kolačići biti najslađi!