Zašto se kaže: Mačka ima 9 života?

Otkud baš brojka devet u ovoj zanimljivoj mačjoj poslovici?


Grey Funny Cat Posing

Vjerovatno ste čuli da ljudi u razgovoru za neke od sretnika kažu:

 – Ti si poput mačke, imaš devet života!

Međutim, znamo li uopšte zašto se za mačke kaže da imaju devet života?

Vjerujemo da je to povezano s time što one mogu skočiti s velikih visina i ostati čitave, međutim iz kojeg se razloga kaže baš – 9 života? Ovo je popularni mit koji je s nama već stotinama godina.

Dakako, nema tačnih saznanja o tome zašto se spominje upravo ova brojka, ali uz to da mačka ima devet života kaže se i sljedeće:

– U tri se igra, u tri luta, u tri ostaje kod kuće.

Da bismo objasnili brojku devet i mačke, otići ćemo daleko u prošlost, tačnije u doba starog Egipta. Tada su mačke obožavali baš poput božanstava, smatralo se da imaju tajne i natprirodne moći i naravno više od samo jednog života.

Staroegipatski bog sunca koji se zove Atum – Ra pretvarao bi se u mačku kada bi posjećivao svijet podzemlja. Legenda kaže da je ovaj bog rodio još osam drugih bogova i zato je on predstavljao svih devet u jednom obliku.

Postoji vjerovanje i da je brojka devet ušla u ovu mačju poslovicu iz stare Kine u kojoj je upravo ova brojka stoljećima smatrana sretnom brojkom, piše portal mačke.hr.

Uz ovo, u nekim svjetskim religijama brojka devet se naziva ‘trojstvom trojstva’ te joj se pripisuju magične i mistične moći.

Treba dodati i kako nije baš u svim kulturama prisutan mit, a s njim i poslovica da mačke imaju devet života. Na primjer, u nekim državama u kojima se priča španski jezik, dakle najviše u Latinskoj Americi, kaže se da mačke imaju sedam života, dok neke turske i arapske legende kažu da mačke imaju – šest života.

Kako god, mačke imaju više života, ako zbog ničega drugog onda zbog zavidne gipkosti i dobre ravnoteže zbog koje se uvijek mogu dočekati na noge pa makar i padale sa nekog visokog sprata zgrade!