Zašto se dječaci vole igrati pištoljima, pravim i “imaginarnim”?

Dječaci, a i poneka djevojčica vole se igrati pištoljima i “ubijati, ali to je najčešće samo igra...


Vaš sin zgrabi neki štap s poda, baci se u zaklon, nanišani vas tim štapom i beng – beng – beng, počinje pucati po vama. Pištolj može biti doslovno sve, pa čak i njihov prst.

Igrajmo se rata, policajaca i lopova, zatim crtanje pištolja ili izrađivanje puški, sve je to normalan dio dječjeg razvoja (i djevojčice se igraju s pištoljima!!). No, takve igre ipak ponekad znaju baciti roditelje u očaj. Naime, te igre nekad uzmu toliko maha da se roditelji zabrinu kako bi mogle voditi ka nasilničkom ponašanju, pišu Djecjaposla.com.

Trebaju li se djeca igrati oružjem?

Najčešće nema razloga za brigu, objašnjavaju stručnjaci. Agresivna igra, kažu, najčešće se pojavljuje u dobi između 3 i 4 godine i može se nastaviti do trećeg razreda. Kad malo bolje razmislite, ovo ima smisla: to su godine kada su djeca zauzeta učeći kako se uopće igrati s drugima i kroz igru ​​osmišljavajući svijet oko sebe.

Zabranama se neće postići ništa, jer dječja mašta i želja mogu nadići sve roditeljske zabrane. Što onda učiniti?

Najvažnije je razumjeti da je igra samo to – igra. No, stručnjaci ipak imaju četiri ideje kako usmjeriti tu igru da se iz nje nešto i nauči:

Pomoću zamišljenih pištolja istražite dobro i loše

Kada vaše dijete krene prema parku, zamahujući štapom oko sebe, ubijajući “nevidljive neprijatelje”, pitajte ga, ko se pretvara da je? Vjerovatno će vam odgovoriti da je super junak da se bori protiv zlikovaca. Većina djece su dobri junaci, rade velike stvari, štite slabije i spašavaju svijet.

Razgovarajte s djetetom o tome što rade “dobri dečki” i povežite to s vrijednostima u vlastitoj porodici. To mu pomaže da shvati da se pravila vašeg kućanstva – poput ljubaznosti u ophođenju s drugima – to isto može primijeniti i u igri oružjem.

Dajte im priliku da “spase dan”

Ako je vaš mališan zaista uživljen u ulogu superheroja, dajte mu priliku da tu ulogu odigra i u stvarnom životu, u vašoj kući ili zajednici. Pokušajte mu dati male odgovornosti i mogućnosti vođenja u kojima može uspjeti, poput brige o sestrici dok pripremate večeru ili pomaganje starijoj komšinici noseći joj namirnice. Pohvalite dobro obavljen posao.

Socijalne koristi

Dok gledate svog sina (ili kćerku) kako trči po dnevnom boravku s nekoliko prijatelja, loveći se, pucajući i bacajući u zaklon uz česte povike “mrtav si”, “pogodio sam te” i slično, zastanite i potražite dobro u svemu tome.

A to su igra, druženje, učenje suradnje i slaganja s drugom djecom. Daje mu šansu da se socijalno razvija i vježba rješavanje sukoba. Jednostavna pitanja mogu pomoći djeci s grubim stavom da istražuju, koristeći stvarne vještine rješavanja problema u svom zamišljenom svijetu.

Postavite pitanja poput:

  • Koji problem vaši likovi rješavaju?
  • Kako se zbog toga osjeća vaš lik?
  • Hoće li vam trebati pomoć prijatelja?
  • Kako svi zajedno možete pronaći rješenje?

Gledajte iznad beng beng i raspršite im maštu

Određene igračke, poput super heroja opremljenih oružjem i priborom – imaju tendenciju poticati agresivniju igru. Ove vrste igračaka također mogu potaknuti ponavljajuću igru ​​(uvijek borba s istim zlikovcima i spašavanje svijeta). No, poželjnije je da se dijete igra otvorenijih i maštovitijih igara, koje su toliko bitne za djetetov razvoj i učenje.

Pomozite djetetu da se otvori prema takvim igrama, dajući mu puno različitih, zanimljivih stvari za igranje – od vlakića, igračkih loptica do kuhinjskih setova. Ako se igra voljenom akcijskom figurom, izvadite pa izradite, na primjer, vlastite kostime ili dodajte neku drugu scenografiju svojoj priči.