Zašto nije dobro posjedati bebu prije nego počne samostalno sjediti?

Ne požurujte dijete u motoričkim koracima, kao što je sjedenje, jer mu time možete samo naštetiti.


Foto: Envato
Foto: Envato

Kada beba počne uzimati krutu hranu, u dobi od šest mjeseci, mnogi roditelji pomisle, logično, kako je došlo vrijeme za svladavanje vještine sjedenja. No nepoznavanje normalnog razvoja motorike dovodi do zablude. Stoga, imate li bebu u dobi od šest mjeseci do godinu dana i već ste je stavili u pasivan sjedeći položaj, prestanite to činiti i dopustite da se sama pripremi za sjedenje.

Dakle, kada ortoped kaže da je sve u redu s kukovima, to ne znači da beba može početi sjediti.

Motorički razvoj ima svoj slijed, a dijete prije položaja sjedenja treba imati mišiće dovoljno jake da joj samostalno održavaju trup. Što ne može postići ako joj vi kao roditelj ‘pomažete’ da sjedne.

U dobi od četiri ili pet mjeseci beba u ležećem položaju zauzima stav koji je preteča sjedećeg položaja – ravnoteža je uspostavljena, glava je u sredini, beba hvata šakama, dodiruje sve i stavlja u usta. Istovremeno, stopalima izvodi iste pokrete, kao i šakama ispred tijela. Drži podignute noge, gleda svoja stopala i dodiruje bedra. Ako promatrate ovaj položaj zakrenut za 90 stupnjeva – vidjet ćete da beba, u stvari, sjedi.

No do sjedenja bebini mišići trebaju još puno ojačati. Jer, u dobi od šest mjeseci beba podižući noge ispred tijela, isteže donji dio kičme, i tako intenzivno jača trbušne mišiće. Kičma u ovoj fazi još uvijek ne može održati pravilan uspravan položaj.

Kada biste stavili dijete u sjedeći položaj, došlo bio do sabijanja donjeg dijela kralježnice pod uticajem težine gornjeg dijela tijela i gravitacije, odnosno pod pritiskom bi se smanjio prostor između kralježaka. Osim što postoji opasnost od promjena u kičmi, u prisilnom sjedećem položaju beba ne može jačati leđne, trbušne ni bočne mišiće.

Stoga, dopustite bebi ovo razdoblje 6. mjeseca da neometano, podizanjem nogu – jača sve mišiće koji su potrebni za sjedenje, a da istovremeno ne opterećuje kičmu.

Kako beba uči sjediti u razdoblju od 7. do 9. mjeseca, omogućite joj da samostalno vježba tu vještinu. Roditelji često podupiru jastucima bebu koja ne može sama sjediti. Iako zauzima sjedeći položaj, beba se ne može igrati igračkama koje su oko nje.

Naime, i najmanji pokret je izvodi iz ravnoteže, koju mora povratiti, a za to su joj potrebne ruke. Da biste ovu situaciju razumjeli, zamislite da sjedite na velikoj lopti i pokušavate dohvatiti nešto. U bilo kojem smjeru da krenete tijelom, lopta će vam izmicati. Morat ćete uključiti veliki broj mišića kako ne biste pali sa lopte.

U 8. mjesecu beba se okreće na oba boka. Dok se oslanja na lakat jedne ruke, drugom se igra. U ovom položaju uvježbava ravnotežu i polako se priprema za sjedenje.

Tek krajem devetog mjeseca, iz ležećeg položaja na leđima – beba se može uspraviti u bočni sjedeći položaj, s osloncem na šaku, što je pripremna faza za uspravan sjedeći položaj. Iz kosog sjedećeg položaja, sa savijenim nogama, beba pokušava i puzati, oslanjajući se na otvorene šake.

Sjedenje podrazumijeva da dijete dođe u pravilan sjedeći položaj na čvrstoj i ravnoj površini bez tuđe pomoći, a taj razvojni korak je kod većine djece ispunjen oko 12. mjeseca života. Stoga, nikako nemojte pasivno posjedati dijete. Kada za sjedenje budu spremni bebin mozak i živčani sustav, kosti i mišići, ona će sama sjesti, pišu Roditelji.hr.