Da li ste znali: Majčin zagrljaj djeluje kao najjači analgetik

Naučnici dokazali na koji način majčin zagrljaj djeluje na dijete.


Foto: iStock
Foto: iStock

Kad su majke u svom naručju držale dijete, bilo da su ga dojile ili mu davale bočicu – ekspresija boli od uboda igle bila je najslabija, čime je majčin zagrljaj pokazao najveći analgetski efekt, pokazalo je istraživanje.

Moć majčinog zagrljaja ne prestaje biti predmetom znanstvenih istraživanja. Svaki put iznova potvrđuje se da je riječ o iskonskoj snazi, ne tek o mitu.

Snaga majčinog zagrljaja te emocija i toplina koju majka prenosi djetetu propitivala se u povijesti i onda kada se okrutnim eksperimentom dokazivalo da i nahranjene bebe neće moći preživjeti bez imalo majčine emocije i zagrljaja. I nisu. Otuda, na koncu, i apeli majkama da nikako ne nasjedaju na izmišljotine novijeg doba ‘da se djeca ne navikavaju na ruke jer će se razmaziti’.

Upravo su mamine ruke i zagrljaj ono što tek rođenoj bebi najviše treba, prenosi Mamatataja.hr.

Bebe podijeljene u 4 grupe

Istraživanje grupe talijanskih znanstvenika, čiji su rezultati objavljeni u američkom Pediatricsu, pokazuje da je najbolji i najdjelotvorniji lijek protiv boli koji osjećaju tek rođene bebe – upravo mamin zagrljaj.

U istraživanju se promatrao odgovor moždane kore beba na četiri vrste nefarmakološke analgezije. Bol od uboda igle pokušala se ukloniti ili umanjiti – zaslađenom vodom, tj. glukozom davanom na usta, potom davanjem izdojenog mlijeka, davanjem glukoze u majčinom naručju te dojenjem.

U istraživanju je sudjelovalo 80 tek rođenih zdravih beba kojima je vađena krv. Novorođenčad je bila podijeljena u 4 grupe:

  •  Bebama u prvoj grupi davana je glukoza dok su ležale na stoliću za previjanje.
  • Bebe u drugoj grupi također su bile na stoliću za previjanje i davano im je majčino mlijeko na bočicu.
  • Bebe iz treće grupe pile su glukozu u majčinom naručju.
  • Bebe iz četvrte grupe bile su dojene.

Pratila se ekspresija boli

Kod beba se pratila ekspresija boli te aktivacija različitih područja moždane kore. Neinvazivnom višekanalnom infracrvenom spektroskopijom mjerena je promjena razine kisika u moždanoj kori kako bi se otkrilo koji su njeni dijelovi aktivirani pod utjecajem boli.

Istraživanje je pokazalo da je prilikom davanja glukoze aktivacija moždane kore bila najslabija, a najizraženija je bila kod dojenja. Međutim, kad su majke u svom naručju držale dijete, bilo da su ga dojile ili mu davale glukozu na bočicu – ekspresija boli kod beba bila je najslabija, čime je majčin zagrljaj pokazao najveći analgetski efekt.

Nije dakle bilo važno što je dijete pilo, već to da je bilo u maminom zagrljaju.