Savjeti: Evo šta možete pokloniti djeci osim igračaka?

Idete na rođendan nekom mališanu i ne znate šta kupiti djetetu osim igrački?


Foto: Envato
Foto: Envato

Kada pomislite na dječiji poklon, vjerovatno vam prvo na pamet padne neka zgodna igračka, jer djeca se tome najviše vesele. Ili smo ih mi naučili da se tome najviše vesele? Kako bilo, igračke svakako nisu jedina stvar koju možete pokloniti djeci, svojoj ili tuđoj.

Djecu ne vesele isključivo igračke, postoji i niz drugih stvari koje ih mogu razveseliti
Ako želite biti inovativni, maštoviti ili ste u frci s vremenom i novcem, predlažemo nekoliko „alternativnih“ poklona koje biste također mogli darovati, pišu Djecjaposla.com.

Karte za kino

Dobro, manja djeca možda neće vidjeti neku radost u komadu papira, ali svakako će uživati u dobrom crtiću, dok ćete onu malo veću sigurno razveseliti omiljenim crtićem. Naravno, raspitajte se šta dijete voli, koji su mu interesi i kupujete li nešto prilagođeno njegovoj dobi.

Djeca od tri godine još uglavnom niti ne idu u kino, pa obratite pažnju na to. Također, većoj djeci od npr. 10 godina neće biti zanimljiv možda isti crtić kao i onoj od 5. No, ako pogodite sve to, ovo može biti dobar i maštovit poklon.

Knjiga

Svi će reći kako je knjiga divan poklon, no imam osjećaj da su odrasli uglavnom razočarani kad je dobiju. „Samo mi treba još jedna knjiga“. No, knjiga je poklon koji traje vječno, a djecu vodi u svijet mašte i mogu uvijek iznova uživati u pričama: prvo slušajući ih od roditelja, a potom čitajući ih sami. Potičite djecu na čitanje od malih nogu te darivajte knjige koje su uistinu najveće blago. Usto, knjige nisu skupe kao neke precijenjene igračke.

Ako su djeca mala i ne znaju čitati alternativa ovom poklonu su slikovnice.

Karte za Zoološki vrt, cirkus ili luna park

Ako je u gradu neki cirkus ili luna park ili jednostavno želite nečijoj djeci pokloniti odlazak u Zoološki – samo naprijed! Vaš će poklon sigurno biti zamijećen kao nešto orginalno, ali imajte na umu da karte za cirkus mogu koštati znatno više novaca nego one za Zoološki vrt.

Također, pun je pogodak ako kupite „porodičnu kartu“ pa to može postati poklonom za cijelu porodicu. Ako pogodite pravi događaj, djeca će se nezaboravno provesti, a roditelji će vam biti zahvalni na jedinstvenom doživljaju.

Kurs sviranja

Ovo može biti dosta skup poklon, koji si ne može svatko priuštiti. Na primjer, možda imate u porodici ili među prijateljima nekoga s muzički nadarenim djetetom, a roditelji mu ne mogu platiti satove klavira ili violine. Kupovina kursa zasigurno bi obradovala i roditelje i dijete te je poklon koji se pamti i cijeni, a usto je i vrlo koristan.

Kreativne setove

Kreativni setovi divan su poklon jer zabave djecu na duže vrijeme, potiču imaginaciju, snalažljivost, nude puno mogućnosti. Raznih varijacija na temu ima u trgovačkim centrima, po velikim super marketima ili u specijaliziranim trgovinama. Uvijek dobar poklon s kojim ne možete promašiti.

Kostime za prerušavanje

Mala djeca vole se presvlačiti, prerušavati i glumiti nekog drugog. Ako i nisu maškare (ili ako se bliže), razveselite dijete s kostimom super junaka kojeg obožava ili lika iz crtića bez kojeg ne može zaspati. Pazite na veličinu i kvalitetu, kako bi poklon ipak izdržao više od tri nošenja.