Zajednica direktora srednjih škola: Direktorima vratiti ovlasti

Sjednica Zajednice direktora srednjih škola, koja je održana u prostorijama Srednje škole metalskih zanimanja, bila je najvećim dijelom posvećena mjerama i oblicima racionalizacije budžeta srednjih škola.


Prisutnima je prezentirana informacija predstavnika ove zajednice o aktivnostima koje su do sada urađene na izmjenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju, kao i o pravilnicima koji iz njega proizilaze.

Ovo se, između ostalog, radi s ciljem da se kroz zakonsku regulativu vrate ovlasti i uloga direktorima škola kako bi mogli odlučivati za ono što su do sada bili samo odgovorni, a radi poboljšanja efikasnosti rada obrazovnih ustanova.

Istaknuto je kako postoji dobra saradnja između Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS-a i Zajednice direktora srednjih škola, što je vrlo važno ukoliko se želi dobiti kvalitetni nastavni procesi.

Naš strateški cilj je da uspostavimo redovnu komunikaciju sa različitim partnerskim grupama kako bi djelotvornije rješavali probleme, istakao je Elvir Kazazović, ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS-a.

Ministar Kazazović je razmijenio mišljenja sa direktorima sarajevskih srednjih škola o svim otvorenim pitanjima sistema srednjeg obrazovanja.

Na njegov poziv, gosti iz Poljske i Zagreba održali su i prezentaciju sistema certifikacije za stručno obrazovanje, odnosno VCC koncept, koji se u ovim zemljama pokazao izuzetno uspješnim jer prati promjene koje se dešavaju na tržištu rada.

(oslobodjenje.ba)