Ježeva kućica postaje animirani film

Hrabri i skromni Jež, koji je naučio brojne generacije da je vlastiti dom najljepši i najvažniji u životu, vječne će vrijednosti širiti i u novom kratkometražnom animiranom filmu za djecu i odrasle. Najvažnija faza produkcije filma, snimanje i animiranje lutaka, krenula je u Zagrebu, a trajat će sve do aprila 2016. godine.


Animirani film prema slavnoj poemi Branka Ćopića Ježeva kuća u Zagreb dovodi koprodukcija dvaju studija za animirani film: kanadskog Nacionalnog filmskog odbora (National Film Bord, NFB) i hrvatskog Bonobostudija. Režiju i scenarij filma potpisuje hrvatsko-kanadska autorica Eva Cvijanović.

Smješten u Montrealu, NFB je od svog osnivanja 1939. godine zaradio pedesetak nominacija za Akademijinu nagradu, a osvojio je čak 12 Oscara: od Susjeda Normana McLarena 1952. do Ryana Chrisa Landretha 2004. i Danskog pjesnika Torill Kove 2006. godine. Studio je 1988. nagrađen i počasnom nagradom Akademije za doprinos filmskoj umjetnosti.

Redateljica Eva Cvijanović i ja znamo svih 75 stihova Ježeve kuće napamet još od djetinjstva. Taj biser dječije književnosti univerzalno odjekuje i zato ga želimo podijeliti sa cijelim svijetom. Naš je glavni cilj prevesti osjećaj neizmjerne i duboko usađene ljubavi prema domu međunarodnoj publici – kako maloj, tako i velikoj, rekla je Jelena Popović, producentica NFB-a.

Hrvatski partner u projektu, Bonobostudio, od 2008. godine do danas potpisuje 12 animiranih i eksperimentalnih filmova (i pet trenutačno u pripremi), uz čak 40-ak filmova iz cijelog svijeta uključenih u distribuciju. Ti se filmovi mogu pohvaliti sa više od 80 priznanja.

Ovo je prva takva saradnja u posljednjih 40-ak godina, od Zlatka Grgića i njegovih filmova nastalih u produkciji NFB-a. Iznimno nam je zadovoljstvo raditi zajedno na ovoj priči, koja će sada napokon pronaći put i do međunarodne publike. Vrlo smo sretni što se u Zagrebu odrađuje najveći dio produkcije, od izrade lutaka do animacije i snimanja. A ovih smo se dana vratili i iz Sarajeva, gdje smo snimili naratora naše priče, veliki glas domaćeg glumišta, Radu Šerbedžiju, navodi koproducentica filma Vanja Andrijević.

Eva Cvijanović redateljica je s diplomom iz animiranog filma sa Sveučilišta Concordia, gdje je tokom studija osvojila prestižne nagrade Zlatko Grgić i Norman McLaren.

Ovo je priča o temeljnom i univerzalnom konceptu koji je iznimno bitan u savremenom kontekstu globalnog sela: dom može biti mjesto, ali i stanje uma koje dijelimo s drugima. Iskustvo domaćeg okruženja zajedničko je svim kulturama i generacijama, i uvijek je jednako važno. Taj prostor, koji nam ujedno služi kao utočište i odraz našeg identiteta, ključan je element ljudske egzistencije. To je razlog zašto danas, kada iza sebe imam mnogo različitih domova u Bosni, Hrvatskoj i Kanadi, ova priča i dalje odjekuje u meni jednako snažno kao nekada, u nekim vrlo drugačijim okolnostima, kada sam je kao dijete prvi put čula, rekla je Eva.

Za naraciju u filmu Ježeva kuća zadužen je Rade Šerbedžija, muziku potpisuje Darko Rundek, a Tim Allen savjetnik je za lutke i animaciju Ivani Bošnjak i Thomasu Johnsonu. Allen je, između ostalog, stalni saradnik velikih redatelja na filmovima izrađenim u tehnici lutka-animacije.

Film podupire Hrvatski audiovizualni centar, a u Kanadi Nacionalni filmski odbor. Završetak Ježeve kuće očekuje se u ljeto 2016. godine.

(skole.hr)