Za tate i mame: Četiri načina da pomognete vašim tinejdžerima

Briga o tinejdžerima nekada zna biti jako zahtjevna. Dijelimo s vama savjete UNICEF-a koje biste trebali imati na umu tokom razgovora s tinejdžerima.


Bilo da se vi i tinejdžeri dobro slažete ili imate izazove, važno je pokazati da ih volite i podržavate, da im možete pomoći u snalaženju u teškim vremenima i da ste uvijek tu za njih.

UNICEF je objavio četiri stvari koje biste trebali imati na umu tokom razgovora s tinejdžerima.

1. Potaknite ih da podijele svoje osjećaje

Potražite načine da provjerite život svog tinejdžera. Pitajte ih kako im je prošao dan i šta su radili. To može biti tako što ćete ih pozvati da vam se pridruže u zadatku, poput pripreme večere, tako da možete iskoristiti vrijeme za čavrljanje o njihovom danu.

Podsjetite ih da ste tu za njih, bez obzira na sve i da želite čuti kako se osjećaju i što misle. Nekoliko jednostavnih riječi ohrabrenja mogu im pomoći da se osjećaju ugodno dijeleći svoje osjećaje s vama.

Važno je prepoznati i razumjeti emocije koje mogu proživjeti, čak i ako se osjeća neugodno. Kad vam se otvore, možete odgovoriti s “Razumijem”, “zvuči kao teška situacija” ili “to ima smisla”. Lako možete primijetiti stvari koje vaš tinejdžer radi, a koje vam se ne sviđaju. Ali, također ih pokušajte primijetiti i pohvaliti zbog nečega što im dobro ide – čak i zbog nečega jednostavnog poput čišćenja nakon sebe.

2. Odvojite vrijeme da ih podržite

Zajedno radite na postavljanju novih rutina i ostvarivih svakodnevnih ciljeva.

Adolescencija znači neovisnost! Pokušajte dati svom tinejdžeru odgovarajuće vrijeme i prostor da budu sami. Potreban prostor je normalan dio odrastanja.

Pronađite nekoliko načina na koje možete podržati i potaknuti tinejdžera na pauze (od školskih, kućanskih poslova ili drugih aktivnosti na kojima možda rade) kako bi radili stvari u kojima uživaju. Ako se vaš tinejdžer osjeća frustrirano, sarađujte s njim kako biste smislili neka rješenja problema. Pokušajte ne biti šef i stalno im govoriti šta da rade.

3. Riješite sukob zajedno

Slušajte stavove svog tinejdžera i pokušajte mirno riješiti sukob. Zapamtite: svi su pod stresom!

Nikad ne raspravljajte o nekom pitanju dok ste ljuti. Prošetajte, udahnite i smirite se – kasnije možete razgovarati sa svojim tinejdžerom.

Izbjegavajte borbu za vlast. Budući da se svijet osjeća nepredvidljivo, a mogućnosti trenutno izgledaju ograničene, i tinejdžeri se trude kontrolirati se što više mogu. Koliko god to teško moglo biti u ovom trenutku, suosjećajte s njihovom željom da uspostave kontrolu u zastrašujućem vremenu, umjesto da pokušavate uzvratiti udarac ili ga svladati.

Budite iskreni i transparentni sa svojim tinejdžerima: možete im dati do znanja da i vi imate dodatni stres. Ako im pokažete kako se nosite sa vlastitim teškim osjećajima, možete im pomoći da shvate da su njihovi osjećaji u redu. Kada dođe do sukoba, odvojite malo vremena da razmislite o tome kako vi i vaš tinejdžer možete to riješiti.

4. Briga za sebe

I vi trebate brigu i podršku. Pokazivanje brige o sebi također je dobar način modeliranja prakse za vašeg tinejdžera.

Nemojte čekati da pitate druge za pomoć ako se osjećate preplavljeni emocijama. Normalno je i u redu se tako osjećati. Pronađite člana obitelji ili nekoga s kime možete razgovarati.

Nađite vremena za vlastite veze. Pokušajte pronaći nekoliko ljudi s kojima možete podijeliti osjećaje i iskustva. Svaki dan odvojite neko vrijeme s njima kako biste provjerili kako se osjećate. Nađite vremena za svoj dan da radite stvari koje vam pomažu u suočavanju sa stresom i upravljanju njime.

Bez obzira je li vaš dan zauzet ili spor, znamo da je odvojeno vrijeme za brigu o sebi neophodno za vašu dobrobit. Ako radite stvari koje vam se sviđaju ili jednostavno odvojite nekoliko minuta od “poslovnog” dana, možete se osjećati opušteno i puni energije.