Napravite sami: Brzi i jednostavni kostimi za Halloween za djecu

Napravite unikatan kostim za Halloween sa vašim mališanima i usput se zabavite!


Little kids at Halloween party

Halloween postaje sve popularniji i u regionu naročito među mladima i to prije svega jer je zabavano maskirati se. To je razlog zašto treba da se spreme kostimi za “Noć vještica” uz nezaobilazne maske.

Ako vaš mališan, pa i vi sami želite da se dobro provedete pročitajte naše prijedloge kako da se maskirate u savršen Halloween kostim, piše portal zdravailepa.com.

U specijalizovanim radnjama mogu se naći kostimi za Noć vještica, ali njihova cijena često nije za svačiji džep. Pritom kako dijete raste jedan kostim neće moći koristiti više puta. Tako postoji velika mogućnost da kostim koji jednom kupite, ostane visiti u ormaru ili završi zabačen negdje na tavanu. Na njega lako zaboravimo, a često se više ne upotrebljava nakon jednog nošenja.

Zato vam predlažemo da sami napravite kostim za Halloween. Imate još vremena do 31. oktobra. Dosta stvari već sigurno imate u svom domu, tako ćete proći znatno jeftinije. Sa druge strane, imat’ ćete mogućnost da iskažete kreativnost i budete jedinstveni. Uz to možete napraviti kostim zajedno sa vašim mališanom, i tako se dodatno zabaviti.

1. Kostim za Halloween – meduza

Kostimi za Noć vještica su idealna prilika za inovacije. Meduza je prilično jednostavna za maskiranje.

Sve što vam je potrebno jeste providni ili bijeli kišobran, platnene trakice ili trakice od papira i papir za oči meduze. Isjeckajte trakice i zalijepite ih za ivicu kišobrana, tako da se spuštaju cijelom dužinom. Izmjerite kolike trakice treba da budu dok dijete drži kišobran, da ne bi bile ni prekratke ni preduge. Napravite dva velika oka od papira, u centru iscrtajte zjenice i zalijepite obostranom ljepljivom trakom. Ako pada kiša obložite papir najlonom i tako zalijepite.

Dijete obucite u crno od glave do pete da bi akcenat bio na kišobranu.

2. Maskirajte dijete u jednoroga

Ako imate kćerkicu koja obožava crtani “Moj mali poni” biće oduševljena vašim prijedlogom da se maskira u roze jednoroga. Za ovaj Halloween kostim će vam biti potreban bijeli duks i bijele helankice kao osnova, zatim filc u roze i bijeloj boji za rogove i uši, zlatna trakica i vunica roze, ljubičaste i plave boje.

Filc i vunicu možete zalijepiti, ali vam preporučujemo da ih ušijete, jer ćete tako biti sigurniji da se kostim neće raspasti. Dakle, uvijete filc, tako da napravi oblik roga, prišijete za kapuljaču bijele dukserice, i potom obmotate i zalijepite zlatnu trakicu oko roga. Roze filc isječete u obliku ušiju i isto prišijete. Onda prišijete i išaranu vunicu, na glavi treba da predstavlja grivu, a dole je repić. Ako imate viška filca možete prišiti i cvjetiće na helankice i duksericu.

3. Olaf iz Frozena je dobra opcija

Svi mališani, kao i njihovi roditelji znaju za crtani “Zaleđeno kraljevstvo“ (popularniji i njihovog veoma simpatičnog junaka – snješka bijelića Olafa). Zanimljivo je to da se za Olafa kostim za Noć vještica za djecu može iskoristiti ista osnova kao za jednoroga. Dakle, bijela dukserica i helankice, sa izuzetkom da ovdje mogu proći i crne helankice ili pantalonice.

Crni filc ili crna tkanina mogu poslužiti za dugmiće na prednjem dijelu dukserice. Isjecite tkaninu u obliku kruga, biće dovoljna tri srednja kruga i prišijite ih za duks. Na kapuljaču prišijte bijeli filc izrezan u obliku očiju i markerom iscrtajte zjenice. Iznad toga prišijte ili zalijepite filc isečen u obliku obrva i obojite ih u crno.

Za olafovu kosicu, tačnije tri dlačice na vrhu glave možete iskoristiti tri metalne žice obmotane braon vunicom ili nekim drugim braon materijalom prišijte ih na kapuljaču. Za nosić, koji je kod Olafa mrkva, možete iskoristiti narandžasti karton, koji ćete oblikovati kao mrkvu i koncem pričvrstiti za drveni štapić koji će dijete nositi u ruci.

4. Super Mario kostimi su uvijek popularni

Kostimi za Noć vještica su nezamislivi bez Super Maria i njegovog brata Luiđija.

Igricu Super Mario su većinom igrale starije generacije, ali ovaj junak je ostao popularan među djecom i dan danas. Prilično je jednostavno maskirati se u njegov lik, jer vjerovatno dobar dio dijelova kostima već imate kod kuće, nema šivenja i posebnog spremanja pa zato predstavlja odličan kostim u zadnji čas.

Sve što vam je potrebno jesu plave farmerice na tregere, crveni duks ili bluzica, crveni kačket, bijele rukavice i brkovi. Ako maskirate djevojčicu sakrijte joj kosu iza kačketa. A brkove možete nacrtati, napraviti od papira ili kupiti u kineskim radnjama po veoma niskim cijenama.

Kostimi za Noć vještica od Marija i Luiđija su i dan danas omiljeni među djecom, i nisu striktno vezani za Halloween.

5. Kostim pauka za mame i bebe

To što imate bebu ne mora vas spriječiti da idete na maskenbal. Ovo je originalan kostim za Noć vještica, gdje nosiljku ili maramu za bebe možete iskoristiti kao dio kostima. Za njega će vam trebati neka marama tamne boje, najbolje siva ili crna. Beba će biti maskirana u malog pauka.

Dalje, trebate napraviti noge za pauka. To ćete uraditi tako što ćete isjeći deblji karton u obliku paukovih nogu, biće vam potrebno 8 komada, a onda ga obojite u boju koja je približna boji marame. Prišijte karton uz maramu. A bebici stavite crnu kapicu na glavu.

Imate pauka, sada vam treba mreža. Ispletite kanap u obliku mreže, a dva kraja stavite na ruke. Kada raširite ruke izgledaće kao da je pauk na sredini mreže.

6. Ništa bez Crvenkapice

Crvenkapica definitivno predstavlja jedan od najlakših kostima koje možete same napraviti i to za vrlo malo vremena. Jedino što trebate nabaviti jeste crveni ogrtač sa kapuljačom koji se vezuje sa mašnicom naprijed. Možete kupiti ovakav ogrtač ili ga same sašiti od crvene tkanine. Ostatak Crvenkapinog kostima možete same kombinovati po želji. Idealno bi bilo da kćerkica nosi crne ili crvene cipelice, neku suknjicu ili haljinicu sa crvenim detaljima.

Od dodataka za Crvenkapicu jeste i korpica od pruća sa krpom, koja, takođe, ima crvene detalje i u njoj možete staviti jabuke.

7. Minions kostim je hit

Animirani film “Grozni ja“, njegovi nastavci i film posvećen Minionsima je osvojio dječiju publiku, pa je to danas vrlo čest kostim za Noć vještica. Možete naručiti kostime preko interneta, ali ta opcija je često preskupa. Umjesto toga možete sami napraviti uvjerljivog Miniona kojim ćete i vi i vaše dijete biti potpuno zadovoljni.

Najprije će vam biti potrebne farmerice sa tregerima i žuta dukserica. Poželjno je da dukserica ima kapuljaču, ali ako ne uspijete tako nešto pronaći, dovoljno je i da na glavu djetetu stavite i žutu kapicu.

Za ruke će biti dovoljne samo crne rukavice. A za oči naočale za ronjenje, koje možete uokviriti crnim kolaž papirom da bi više podsjećalo na original. Za kosicu prišijte malo crne vunice na kapicu ili na zadnji dio kapuljače. Uz to ukombinujte i crne cipelice i to je to, imate malog miniona.

8. Pčelica – lijep i jeftin kostim

Još jedan presladak kostim za Noć vještica jeste pčelica, a uz to je prilično jednostavan pa ga brzo možete napraviti u slučaju da nemate vremena da dugo izrađujete kostim.

Za ovaj kostim će vam biti potrebne samo dvije boje, crna i žuta. Kao osnova poslužiće vam crne helankice i crna majica. Središnji dio kostima jeste crno žuta suknjica, po čemu će pčelica biti pepoznatljiva.

Uzmite lastiš i isjecite ga po obimu struka vašeg deteta i ušijte ga. Suknju ćete napraviti tako što ćete crni i žuti til vezivati u čvor po cijelom obimu lastiša. Redajte boje crna, pa žuta, crna, pa žuta, dok suknja ne bude gotova. Dužina suknjice je otprilike malo ispod koljena.