WHO i UNICEF: Škole širom Evrope moraju ostati otvorene bez obzira na pandemiju

Sigurno obrazovanje djece u fizičkom školskom okruženju je od velike važnosti za njihovo obrazovanje.


Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Škole širom Evrope moraju ostati otvorene i to će biti sigurnije za osoblje i djecu, saopćeno je danas iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i UNICEF-a.

 – Pandemija je uzrokovala veliki i katastrofalno prekid obrazovanja u historiji. Od ključne je važnosti da se nastava u učionicima nastavi bez ometanja, rekao je direktor WHO za Evropu Hans Kluge, prenosi The Guardian.

Prema njegovim riječima, dok se pandemija nastavlja, sigurno obrazovanje djece u fizičkom školskom okruženju je od velike važnosti za njihovo obrazovanje, mentalno zdravlje i društvene sposobnosti.

The Guardian podsjeća da su tokom prvog talasa pandemije u aprilu prošle godine 44 od 53 zemlje u evropskom regionu WHO zatvorile škole i većina će biti otvorena za novu školsku godinu. Sve veći broj zaraženih uzrok je novim mjerama i eventualnom novom zatvaranju tokom jeseni i zime, prenosi Klix.

Direktor UNICEF-a za Evropu i centralnu Aziju Philippe Cori izjavio je da UN ohrabruje sve zemlje da ostave škole otvorene i da uvedu mjere kojim će umanjiti rizike od širenja Covida-19 i raznih sojeva tokom školske godine.

Obje organizacije napominju da obrazovno i drugo školsko osoblje mora biti primarni cilj u nacionalnim programima imunizacije, te da bi i djeca starija od 12 godina sa ranijim medicinskim problemima, takođe, trebala biti vakcinisana.

Cori je dodao da pandemija nije gotova, te da djeca i omladina ne mogu da rizikuju još jednu godinu sa prekidom obrazovanja. Prema njegovim riječima, dijeca i omladina su “tihe žrtve pandemije”.

Veoma zarazni soj delta virusa korona izaziva dodatnu zabrinutost i komplikuje početak nove školske godine.