Austrija: Iz škola ispisano najmanje 3400 učenika

Širom Austrije hiljade roditelja ispisalo je svoju djecu iz škola te su se odlučili da ih nastave školovati kod svojih kuća.


Foto: Kroativ.at
Foto: Kroativ.at

Ovaj trend je jako vidljiv i ove godine, a razlog povećanju zasigurno leži i u koronavirusu, odnosno mjerama koje su uvedene u škole.

Prema pisanju ORF.at već 3.400 djece je ispisano iz škola te će svoje školovanje nastaviti kod kuće. Po nekim procjenama ovaj trend ispisa djece mogao bi se nastaviti i u budućnosti.

Prije pandemije koronavirusa, izbor školovanja kod kuće također je postojao, ali ne i ovolikom broju kao sad.

Izazov u školovanju kod kuće je i program koji roditelji moraju obaviti s djecom. Naime, on mora biti istovjetan programu koji učenici uče u svojim školskim klupama.

Povratak u klupe za učenike koji su se odlučili školovati kod kuće tokom školske godine nije moguć. Na kraju godine učenici koji su se školovali kod kuće moraju polagati ispit, piše Kroativ.at.

Odlazak učenika iz škola zabrinjava i ministra obrazovanja Heinza Fassmana koji sada želi organizirati sastanak na tu temu. Prema informacijama, sastanku bi trebali nazočiti i predstavnici Vijeća roditelja, ali i stručnjaci iz područja školstva.