Nakon decenije počinje izgradnja zgrade Muzičke škole u Tuzli

Brojni istaknuti muzički umjetnici svoje prve taktove naučili su svirati u Muzičkoj školi u Tuzli, a historijska zgrada u kojoj se nalazila ova ustanova je srušena. Pusto zemljište popunit će nova građevina, čija izgradnja počinje 1. septembra ove godine.


Budući izgled Muzičke škole u Tuzli / Foto: Klix
Budući izgled Muzičke škole u Tuzli / Foto: Klix

Gitaristi Sanel Redžić, Denis Azabagić, Alen Gagarić, Dejan Ivanović te pijanista Vladimir Valjarević samo su neka od imena koja su postala svjetski poznata u svijetu muzike, nakon završetka Muzičke škole u Tuzli, što dovoljno govori o njenom značaju u inozemnim okvirima.

Zgrada u kojoj su im svoja znanja i vještine prenosili vrsni muzičari i pedagozi, nakon 55 godina, koliko su u njoj bile smještene prostorije Osnovne i Srednje muzičke škole “Čestmir Mirko Dušek”, neuslovnom je proglasila inspekcija koja ju je i zatvorila prije deceniju.

Nakon toga uslijedilo je i njeno rušenje, a u međuvremenu budući muzičari svoja znanja stiču u prostorijama Osnovne škole Centar, ali ona ne može ispuniti sve uslove koje muzička struka nameće.

 – Ovo nije politička rečenica u kojoj se kaže da djeluju tri škole pod jednim krovom, ali u zgradi u kojoj se nalazimo zaista funkcionišu tri ustanove kroz koje dnevno prolazi blizu 600 učenika. Samim tim uslovi su nemogući, ali mi radimo i postižemo rezultate, kaže za Klix.ba direktor Srednje muzičke škole u Tuzli Dejan Milkunić.

Od svog osnivanja Muzička škola u Tuzli nije imala uspostavljenu poziciju pedagoga, međutim, ove godine je uslijedilo raspisivanje konkursa za prijem u radni odnos stručne osobe.

Međutim, stvoren je problem u tehničkom smislu, s obzirom na to da odgovarajuća prostorija za smještaj pedagoga ne postoji, kao ni zbornica u kojoj bi nastavnici djelovali izvan perioda u kojem ispunjavaju plan i program rada s učenicima.

 – Ovih dana ćemo morati biti oni koji stvaraju čuda, izmislivši prostor u kojem će ta osoba obnašati svoju funkciju. Ali, pored svih problema, mi imamo volju, želju i ljubav prema onome što radimo i što nas vodi na ovom putu. Sami sebi pravimo rasporede, interne preraspodjele učionica, ulažemo novac kako bismo pregradili prostorije, u želji da nedostatke i negativne stvari zamijenimo onim pozitivnim, priča Milkunić.

Nastavnom osoblju, ali i učenicima koji funkcionišu na specifičan, individualan način, cjelokupnu situaciju otežala je i pandemija koronavirusa. To se posebno odnosilo na realizaciju praktične nastave, koja zauzima 80 posto nastavnog plana i programa rada.

– Niko u svijetu nije bio spreman na nove okolnosti, ali smo se opet snalazili na razne načine, putem online alata za komunikaciju, a pravili smo i svoje interne platforme. U svemu tome smo imali jednu malu olakšavajuću okolnost, jer nemamo preveliki broj učenika te smo po blagom smirivanju situacije bili u mogućnosti nastavu vratiti u normalne tokove, pojašnjava Milunić.

Svi problemi s kojima se tuzlanski muzičari trenutno suočavaju uskoro bi mogli postati prošlost, s obzirom na to da su se stekli uvjeti za početak izgradnje nove zgrade Osnovne i Srednje muzičke škole “Čestmir Mirko Dušek” u Tuzli.

Izgradnja simbolično počinje 1. septembra ove godine, na dan povratka učenika u školske klupe u novoj školskoj godini. Milkunić ovaj čin ocjenjuje historijskim trenutkom, koji će zasigurno obilježiti živote bivših, trenutnih, ali i budućih profesora, učenika i muzičara.

 – Želimo da ova zgrada bude reprezent jedne kulturne ustanove, jer znamo da u našem gradu postoji velika muzička tradicija i breme koje nosimo. Nastojanja su da ona bude u maksimalnom kapacitetu iskoristiva za sve potrebe učenika i profesora, naglašava Milkunić.

Prema projektu, nova zgrada će raspolagati površinom između 700 i 800 kvadratnih metara, čime će u startu biti veća u odnosu na onu prethodnu, a to će omogućiti i rješavanje određenih problema koji su postojali u ranijem objektu.

 – Za tu zgradu je najkarakterističnije da će ona imati i koncertnu dvoranu, koja trenutno namjenski kao takva ne postoji u Tuzli i ona će, osim za potrebe muzičke škole, služiti i svim građanima ovog grada, ali i kantona. Naravno, ona će biti svima na usluzi, ali morat će se poštovati uslovi i norme koje budemo postavili, pojašnjava Milkunić.

Projekt nove zgrade Muzičke škole odvijat će se u dvije faze, odnosno izgradnje objekta te njenog unutrašnjeg uređenja. Realizacija prve faze osigurana je sredstvima Vlade Tuzlanskog kantona, Ministarstva obrazovanja i nauke TK, Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK, Vlade Švicarske, UNDP-a i Grada Tuzle.

– Na ovaj projekt smo veoma ponosni i u njega smo uložili poseban entuzijazam i energiju, kako bi se njegova realizacija što prije okončala. Cijeli tender, odnosno proces izbora najpovoljnijeg izvođača radova je vodio UNDP i njihov izbor je bila firma Tehnograd iz Tuzle. U prvoj fazi ćemo imati izgradnju objekta, pokrivanje, ugradnju stolarije i fasade i vjerujemo da će se sve zvršiti veoma brzo, kazao je kantonalni ministar obrazovanja Elvis Baraković.

Za budući objekt Baraković kaže da će biti moderan, funkcionalan i od velikog značaja za cijelu regiju. Kako dalje ističe, nakon prve faze za koju su izdvojena sredstva u iznosu od milion i 710 hiljada konvertibilnih maraka planiran je i početak realizacije druge, koja podrazumijeva unutrašnje uređenje objekta.

 – Sebi sada dajemo u zadatak pronalazak sredstava i modela finansiranja završetka druge faze projekta, kako bi se objekt što je moguće prije stavio u funkciju, naveo je Baraković.

Na kraju vrijedi kazati da su u razvoju tuzlanske, bh., ali i evropske muzičke scene veliki doprinos dali vrsni profesori poput Čestmira Dušeka, Muhameda Mazalovića, Planinke Jurišić-Atić, Predraga Stankovića, Midhata Zulića, ali i Miradeta Zulića, koji su se upisali kao predavači u Osnovnoj i Srednjoj muzičkoj školi u Tuzli.