“Ne dopuštam svojoj djeci da spavaju kod prijatelja. Evo i zašto…”

“Nema više spavanja u tuđoj kući, ne dopuštam joj to”, rekla sam partneru kroz stisnute zube i još jednom sebe podsjetila zašto ne želim da moja sedmogodišnja kćer spava kod prijatelja.


Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Priču jedne majke i njeno iskustvo prenosimo u cjelosti.

Kako to često biva, porodični prijatelji su nas u zadnji čas pozvali na igru i spavanje u njihovom domu. Vjerujemo ovoj porodici, naša djeca se odlično slažu i znala sam da će djevojke biti oduševljene njihovom idejom. Ipak, oklijevala sam. Rekla sam svojoj kćeri da mislim da to neće moći podnijeti.

Prošli smo kroz sve moje brige o tome kako spava u kući svoje prijateljice. Znam da ne jede dobro ili dovoljno – i to nije zato što se porodici u kojima boravi ne brinu dobro o njoj; jednostavno se toliko uživi u igru ​​da ne prepozna da je gladna. Igra se do iznemoglosti, a zatim se sruši od umora.

Rekla sam joj da uvijek ostaje budna prekasno i ustaje prerano. Cijeli sljedeći dan je nervozna i loše volje. Doslovno ne može funkcionirati.

Nakon što sam je podsjetila na to, rekla mi je da je posljednje spavanje u našoj kući bilo u redu. I bilo je. No to je bilo zato što sam uvela obavezno gašenje svjetla u 21:00, što je bilo samo sat vremena nakon uobičajenog vremena za spavanje, i praktički sam je prisilno hranila zalogajima kako bi održali odgovarajuću razinu šećera u krvi. Za razliku od svog uobičajenog roditeljskog stila, bila sam iscrpljena mama helikopter.

 – Obećavam da ću zatvoriti oči i spavati, mama. Obećavam, rekla je. Ja sam takav naivčina.

Pristala sam ju pustiti. Rekla sam sebi da će biti u redu. Nije bilo u redu. Kad sam je sutradan pokupila, odmah je bila nezadovoljna. Bila je ljuta što sam je pokupila, ljuta što nismo mogli odmah zakazati drugi termin za igru, i ljuta što smo morali otići na rođendan porodičnog prijatelja kasnije tokom dana.

Nije čak bilo vrijeme ručka, a ona je već bila spremna za spavanje. Problem sa slanjem sedmogodišnjakinje na spavanje kod prijatelja jest taj što se neće moći probuditi, a zatim te noći neće moći zaspati prije ponoći. Nakon sat vremena gledanja i slušanja mog djeteta kako plače i vrišti i govori mrske stvari meni te braći i sestrama, poslala sam ju u krevet. Nisam to mogla izdržati. Pustila sam je da spava sat vremena, a trebalo mi je skoro isto toliko da je izvučem iz kreveta. Ali imali smo planove.

Morali smo izaći iz kuće i otići na zabavu za koju smo rekli da ćemo doći. Moj je partner predložio da neko od nas ostane kod kuće jer naša kćerka nije imala snage podići glavu, a kamoli obuči hlače. Ali rekla sam ne. Odjenuli smo joj odjeću i stavili je u auto. Nije bilo pošteno prema ljudima koji su čekali da nas vide. Nije bilo pošteno prema meni ili mojem partneru da potencijalno moram ostati s njom kod kuće.

Otišla je s nama. Spremila sam joj užinu i uzela knjigu i rekla joj da može čitati u ćošku ako ne želi sudjelovati na svečanosti. Na kraju je prestala plakati i konačno došla k sebi. Ali bilo je prekasno. Svoju sam odluku u tom trenutku donijela. Nema više spavanja kod prijatelja.

Takva spavanja, jednostavno previše ometaju moju kćer, našu porodicu i moj razum. Nije me briga za njezinu zabavu niti za iskustva koja ima dok je bila kod prijatelja. Ona jednostavno ne može normalno funkcionirati sljedeći dan. A ne mogu ni ja.

Kakva su vaša iskustva sa spavanjem djece kod prijatelja?