Učenici kreću u školu sa krovom od najlona

"Uspješno smo krov zaštitili najlonom i nakon kiše koja je padala prethodnih dana voda se nije pojavila u školi."


Foto: Nezavisne novine
Foto: Nezavisne novine

Iako nova školska godina počinje za dva dana, još nije počela rekonstrukcija krova Osnovne škole “Stanko Rakita” u Vrbanji, tako da će djeca krenuti u školu kojoj je oštećen krov.

Darko Branković, direktor škole, kazao je za “Nezavisne novine” da još nije počela obnova krova, ali da su radnici škole zaštitili krov najlonom.

 – Uspješno smo krov zaštitili najlonom i nakon kiše koja je padala prethodnih dana voda se nije pojavila u školi, rekao je Branković.

On ističe da im je, nakon što je nevrijeme početkom ovog mjeseca uništilo krov, Ministarstvo prosvjete i kulture RS obećalo da će odobriti sredstva za saniranje štete, što je, nakon što su mu uputili zahtjev, i učinilo.

 – Međutim, Ministarstvo je insistiralo da se obavi javna nabavka i da mu nakon sprovodene procedure dostavimo sve potrebne obrasce koji se podrazumijevaju kada je u pitanju objavljivanje javne nabavke, rekao je Branković.

On je, kako ističe, nakon toga, u ime škole uputio još jedan zahtjev, u kojem je zatražio da se brzo reaguje, te da se školi odobri da može taj posao obaviti putem pregovaračkog postupka.

 – To je Zakonom o javnim nabavkama dozvoljeno kada su intervetne situacije u pitanju, da se ta procedura skrati. Ali škola nije do danas dobila nikakav odgovor, kazao je Branković.

Zbog toga su, kako kaže, u srijedu objavili tender na portalu javnih nabavki i ušli u proceduru.

 – Iskreno se nadam da ćemo sve uspješno završiti za nekih 20 dana. Škola počinje 1. septembra, ali je činjenica da trenutno ne prokišnjava. Jedino, ne daj bože nekog vjetra ili nečeg drugog, to bi već bio problem, rekao je Branković.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS-a potvrdili su za “Nezavisne novine” da je za popravku krova na objektu ove vaspitno-obrazovne ustanove obezbijeđeno 32.000 KM.

Do zaključenja ovog broja, od nadležnog ministrastva nismo dobili odgovor da li su primili drugi zahtjev koji je Branković prethodno poslao.

Mještani ovog naselja žale se da je ostalo samo nekoliko dana do početka školske godine, a krov još nije popravljen.

 – Pitanje je koliko će moći izdržati nailon da ne propusti vodu, žale se mještani Vrbanje.

Branković je rekao da je u nevremenu koje je početkom mjeseca uništilo krov škole voda koja se slivala sa krova uništila i 15 računara, video-bim te dva laptopa.

Naime, kako kaže, u toku je projekat zamjene stolarije na centralnom objektu škole, za koji je grad odobrio 90.000 KM, a s obzirom na to da je na tenderu prošao izvođač s kojim treba da sklope ugovor na 44.000 KM, zamoliće gradonačelnika da im odobri neutrošena sredstva za kupovinu računara.

 – To znači da će značajna svota novca ostati neutrošena. Kada potpišemo ugovor sa izvođačem, otići ću zamoliti gradonačelnika da nam na naki način odobri da kupimo računare za školu, rekao je Branković.