Uspješni učenici iz BiH napravili robote koje će predstaviti na takmičenju u Njemačkoj

Uskoro će učenici iz Tuzle ići na svjetsko takmičenje u robotici u Njemačkoj.


Foto: Nezavisne

Tokom konferencije o informaciono-komunikacijskim tehnologijama u obrazovanju, koja je održana u Tuzli, svojim projektima predstavili su se najuspješniji učenici u osnovnim i srednjim školama.

Među njima je i Selma Mujačić, učenica devetog razreda OŠ “Sjenjak” Tuzla.

 – Projekat koji smo napravili je automatska regulacija rasvjete u školskim učionicama. Ovaj projekat postiže uštedu električne energije u učionicama, jer pomoću mikrobita i ploče svjetlo se pali i gasi, ako je rasvjeta niža od 500, svjetlo se pali, ako je niža, svjetlo će ostati ugašeno, pojasnila je Selma.

Svoj rad je prisutnima pokazao i prvak BiH u robotici u kategoriji juniora Adi Bojić, koji pohađa STEM akademiju u Tuzli. Pojasnio je svoj projekat.

 – Donio sam par robota koje smo napravili i programirali. Ovaj robot je embot, edukativni je i koristi se u školama, a kako bi se djeca naučila programiranju i funkcijama robota. Ovaj drugi koristi ultrasonični senzor da izgura ove žute kocke izvan kruga. Sve smo to programirali na laptopu i stavili kod na robota, priča ovaj 13-godišnjak dok pokazuje kako to sve izgleda te nam ponosno kaže da će uskoro ići na svjetsko takmičenje u robotici u Njemačkoj, pišu Nezavisne.

Udruženje profesora i nastavnika informatike u Tuzlanskom kantonu, u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona i Pedagoškim zavodom Tuzlanskog kantona, organizovali su Konferenciju o informaciono-komunikacijskim tehnologijama u obrazovanju u Tuzli.

Cilj konferencije je pokretanje procesa za unapređenje kvaliteta obrazovanja u školama u Tuzlanskom kantonu kroz upotrebu informaciono-komunikacionih tehnologija i pripreme učenika za cjeloživotno učenje.

Elvira Slomić iz Udruženja profesora i nastavnika informatike TK kaže da je cilj konferencije da se pokrenu sve inicijative, a koje se tiču uvođenja informaciono-komunikacijskih tehnologija u škole. Brojni učesnici konferencije davali su sugestije i prijedloge kako to postići.

 – U principu se uvijek oslanjamo na organizacije, jer je veoma skupa oprema koja je potrebna za organizaciju nastave. Zahtijeva edukaciju i nastavnika i učenika. Nastavnici moraju pratiti talentirane i nadarene i davati im priliku da sami napreduju, kazala je Slomićeva.

Resorno ministarstvo je sa UNICEF-om radilo mapiranje škola u TK.

 – Možemo vidjeti koliko objekata nema pristup internetu nikako i po kojim brzinama imamo pristup u nekim školama. Nismo zadovoljni i nismo blizu zemljama koje su razvijene. Shodno tome, za kapitalne izdatke smo izdvojili 3,6 miliona KM i u budućnosti ćemo sredstva ulagati u informatizaciju škola, rekao je Ahmed Omerović, ministar obrazovanja TK.