Upis u srednje škole: Za koja zanimanje učenici pokazuju najveće interesovanje?

Diploma i zvanje, kažu, više im nisu bitni, važno je samo da je posao redovan i dobro plaćen.


Foto: Federalna.ba

Upisna politika bh. obrazovnih ustanova neusklađena je sa realnim potrebama tržišta rada, zbog čega godinama u nazad školujemo kadar za inostranstvo. Istovremeno, poražavajući podaci o broju nezaposlenih alarmantan su znak da je potrebno nešto mijenjati.

Kako prilagoditi nastavni plan i program tržištu rada?

Upisni plan u Bijeljini je ispunjen. U novu nastavnu godinu ušlo je više od 1.000 srednjoškolaca. Proizvodna zanimanja izazvala su najveće interesovanje.

 – Roditelji i učenici su prepoznali društveni trenutak u kojem živimo, te su praktičnije postavili izbor zanimanja učenika u odnosu na neke ranije godine, kada su se zanimanja upisivala samo radi upisa, kaže Duško Đurić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola.

Tako su zanimanja poput stolara, bravara, prodavača, kuhara ili električara konačno dobila šansu. Interesovanje za upis zanatskih zanimanja III i IV stepena u Srednjoj tehničkoj školi u Bijeljini popunilo je kapacitete već u prvom upisnom roku.

 – U okviru III stepena obrazujemo različite struke: bravar zavarivač, obrađivač metala rezanjem, vozač motornih vozila, stolar, električar, elektroinstalater, autoelektričar i automehaničar. Velika je potražnja za sva zanimanja i ove godine oko 100 učenika je ostalo ’ispod crte’, a želja im je bila da upišu našu školu, navodi Milenko Maksimović, direktor Srednje tehničke škole Mihajlo Pupin u Bijeljini.

Egzistencijalna sigurnost kroz siguran posao najveći je razlog što se većina mladih odluči za neko od zanatskih zanimanja. Izmjenama Zakona o srednjem obrazovanju, stvoreni su uslovi za obavljanje praktične nastave, odnosno dualnog obrazovanja.

 – Imamo potpisane ugovore sa privrednim društvima, upućujemo učenike na praktičnu nastavu kod privrednika – to se dobro pokazalo, jer mnogi od njih nakon završene srednje škole dobijaju posao tamo gdje su obavljali praktičnu nastavu. A dobar zanatlija je siguran posao, dodaje Maksimović.

Privredna situacija presudna je pri izboru zanimanja, kažu i srednjoškolci, koji već sada imaju siguran posao.

 – Treća sam godina bravara zavarivača. Izabrao sam ovo zanimanje jer je velika potražnja i obezbijeđen je posao, govori Radiša Škorić.

I Milan Stokić kaže kako je upisao ovo zanimanje jer ima zagarantovan posao poslije srednje škole.

Da bi se zadržalo mlade na ovim prostorima, a ujedno i odgovorilo sve većim potrebama privrede, u planu je uvođenje dodatnih smjerova već od naredne godine.

 – Od zanimanja koja smo predložili, samo dva ove godine nisu upisana, a to su mesar i serviser kućnih aparata, ali smo dobili obećanje da će od naredne godine i ta zanimanja biti u nastavnom planu i programu, ističe Milorad Stević, predsjednik Udruženja preduzetnika regije Bijeljina.

 – Jedan od ključnih izazova je nedostatak radne snage. S jedne strane se moraju nalaziti načini i rješenja za zadržavanje postojećih radnika, a s druge strane i za obezbjeđivanje nove potrebne radne snage. Naše namjere i djelovanje idu u tom smjeru da daljnjim snižavanjem opterećenja rada stvaramo pretpostavke za povećanje plata zaposlenih, kako bismo ih zadržali, poručuje Stevo Savić, predsjednik Područne privredne komore regije Bijeljina.

Da bi osigurali radno mjesto, mnogi se odlučuju za i prekvalifikaciju. Diploma i zvanje, kažu, više im nisu bitni, važno je samo da je posao redovan i dobro plaćen, piše Federalna.ba.