Udruženje Obrazovanje gradi BiH – Jovan Divjak okupilo bivše stipendiste

Od osnivanja 1994. godine, Udruženje “Obrazovanje gradi BiH – Jovan Divjak” pomaže djeci žrtvama rata u BiH, djeci i mladima sa invaliditetom, talentovanoj, djeci i mladima romske nacionalne manjine i osobama u socijalnoj potrebi da uspješno završe školovanje i postanu korisni članovi društva.


Udruženje je okupilo bivše stipendiste danas članove zajednice od kojih većina sada ima svoju djecu prisjećajući se brojnih anegdota kako sa legendarnim Jovom tako i događaja kojima je ovo Udruženje pružilo u mladosti, od omladinskih okupljanja, brojnih projekata, edukacija, ali i putovanja koja je Obrazovanje gradi BiH – Jovan Divjak priuštilo i danas pruža svojim članovima. Od tradicionalnog odlaska na Boračko jezero, posjeta Francuskoj, pa do dalekog Urugvaja na kojima su stipendisti stekli iskustva za cijeli život.

Na prvo okupljanje ovog tipa odazvalo se oko 70 bivših stipendista koji su razmijenili svoja iskustva, divnim pričama se prisjetilo veličine lika i djela Jovana Divjaka, ali i podijelili svoja sjećanja koja ih vežu za Udruženje gradi BiH.

Samo Udruženje od ranih početaka daje priliku mladima da „zarade“ svoju stipendiju, ali prije svega da steknu radne navike i iskustva koja će im koristiti u životu, bilo da je riječ o prodaji kalendara, atlasa ili drugog edukativnog materijala, a okupljenim su se obratili Almin Škrijelj Predsjednik Udruženja Obrazovanje gradi BiH – Jovan Divjak i Edin Bećarević jedan od osnivača Udruženja i utemeljitelja misije te implementator i inicijator brojnih aktivnosti.

Dotakli su se i brojnih projekata na kojima se radilo i koji su planirani, a druženje je iskorišteno kao uvod u prezentaciju i organizaciju novih ideja i projekata kojima bi Udruženje Obrazovanje gradi BiH – Jovan Divjak u budućnosti moglo pomagati mladima u potrebi.

Kroz Udruženje je u 29 godina rada stipendijama ili edukacijama i učešćem prošlo više od 60.000 djece, broj godišnjih stipendija je veći od 8.000, odrađeno je 267 projekata, a pomoć svemu je dalo više od 7.000 dontora.

Lik i djelo Jovana Divjaka i nakon njegove smrti kao i samo Udruženje nastavljaju postojati i njegovati vrijednosti koje je gospodin Divjak postavio kao primarne pri samom utemeljenju kompletne organizacije i tokom njenog dugogodišnjeg djelovanja te pomagati onima koji su u potrebi.

Podsjećamo Jovan Divjak je za života postao nosilac  velikog broja priznanja za društveno – koristan i humanitarni rad, a najvažnija su: Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva, Legija časti Republike Francuske, Orden Lafayette, Plaketa Međunarodnog komiteta lige humanista, Premio Takunda (Italija), Graditelj mira 2013 (Katalonski međunarodni institut za mir)… Francuski i italijanski izdavači štampali su mu knjigu “Sarajevo, moja ljubav” koja govori o njegovom životnom putu i ratnim događajima u BiH, a autor je knjige “Očekujući istinu i pravdu”.

Naredne godine navršava se velikih 30 godina od osnivanja Udruženja, a današnje druženje je prvo u nizu tradicionalnih koje planiraju u budućnosti.