Banja Luka: Učenici od petog do devetog razreda će dobit besplatne udžbenike

Učenici osnovnih škola u Banjoj Luci od petog do devetog razreda i za narednu školsku godinu će dobiti besplatne udžbenike.


girl holding a stack of books or textbooks. Back to school. Book Shop.
Ilustracija: Envato

Iz banjalučke Gradske uprave objavljeno je da će i ove godine biti nastavljena praksa da se kompleti očuvanih korištenih udžbenika proslijede učenicima iz drugih opština i gradova u bosanskohercegovačkom entitetu RS.

Odjeljenje za društvene djelatnosti u saradnji sa banjalučkim školama već radi na prikupljanju i kompletiranju korištenih udžbenika, dok je svim opštinama i gradovima upućen dopis za dostavljanje informacija o broju potrebnih udžbenika – navode iz Grada Banja Luka.

Dodaje se da se uporedo s tim sprovode i sve neophodne procedure za realizaciju ugovora za isporuku novih udžbenika za sljedeću školsku godinu.

Iz Grada podsjećaju da je, zahvaljujući ideji o besplatnim udžbenicima za osnovce koja je 2021. godine pokrenuta i realizovana u Banjoj Luci, ovaj grad je prošle godine korištene udžbenike poklonio osnovcima od petog do devetog razreda iz 13 lokalnih zajednica RS-a.

Korištene udžbenike iz banjalučkih škola dobili su učenici osnovnih škola od petog do devetog razreda u Jezeru, Šipovu, Kotor Varoši, Modriči, Šamcu, Tesliću, Oštroj Luci, Krupi na Uni, Ugljeviku, Loparama, Čelincu, Kneževu i Bosanskom Novom, dok se šest lokalnih zajednica odlučilo da po uzoru na Banja Luku pokrene nabavku udžbenika.

Za prethodnu školsku godinu koja je u RS-u završena prošle sedmice entitetske vlasti obezbijedile su udžbenike svim učenicima prvog, drugog, trećeg i četvrtog razreda osnovnih škola, učenicima osnovnih škola koji su pobjednici republičkih takmičenja kao i učenicima od petog do devetog razreda koji su treće i naredno dijete po redu rođenja u porodici sa troje i više djece.