Obilježena 28. godišnjica ubistva građana u Osnovnoj školi “Skender Kulenović”

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti, obilježena je 28. godišniica ubistva građana Sarajeva u Osnovnoj školi “Skender Kulenović” na Dobrinji.


Na današnji dan na tom mjestu 1995. godine od granate ispaljene sa agresorskih položaja Vojske Republike Srpske u Nedžarićima, ubijeno je sedam osoba, dok ih je 12 teže i lakše ranjeno.

Tog tragičnog dana ubijeni su: Kenan Čizmić, Rešad Imamović, Izet Kadić, Sulejman Mehmedović, Bahrija Sijerčić, te Nura i Safet Lončar. Na spomen obilježju su napisana i imena Denisa Bosankića i Mirsada Hodžića, učenika ove škole koji su poginuli tokom rata na Dobrinji.

Počast građanima ubijenim u redu za vodu u ime Kantona Sarajevo odale su pomoćnica za visoko obrazovanje u Ministarstvu za nauku, visoko obrazovanje i mlade Azra Ivazović, te zastupnica u Skupštini KS Marijela Hašimbegović.

– Danas i nakon 28 godina se prisjećamo ovih žrtava i govorimo o njima jer je to jako važno, ne samo zbog prošlosti i sadašnjosti, nego posebno zbog budućnosti. Potrebno je stalno govoriti o tome kako se takav gnusan zločin ne bi ponovio. Zločinci bi i željeli šutnju. Pomolićemo se i šutati samo minut, ali govoriti i ne prestati podsjećati na planski i sistematizovan zločin kakav se desio u Sarajevu i cijeloj Bosni i Hercegovini, rekla je Ivazović.

Na mjesto masakra cvijeće su položile i porodice ubijenih, delegacije Grada Sarajeva i Općine Novi Grad, te predstavnici Savjeta Mjesne zajednice “Dobrinja – D”.