Učenici u školu došli u trenerkama pa ih poslali pedagogu

Je li u redu dolaziti u školu i na fakultet u sportskoj odjeći?


Foto: ŠKOLSKI / Envato

Pitanje jedne majke u Facebook grupi “Mame Splitsko-dalmatinske županije” izazvalo je burnu raspravu. Majka je pitala članice grupe idu li njihova djeca ponekad u školu u trenerkama.

– Radi se o srednjoj školi. Ima li škola zakonsko pravo da im zabrani trenirke? Danas su im sva djeca u razredu koja su došla tako odjevena poslana u pedagoga. I ja sam za to da postoji neki kodeks odijevanja, ali ne ovako nešto. Nekad im je zadnji sat tjelesni pa je i praktično da dođu u tuti, napisala je majka koja je i postavila pitanje.

Vrlo brzo su se naredali komentari dviju suprotstavljenih strana, jedne koja to podržava i druge koja se tome protivi.

 – Ja sam izašla iz srednje ima 15 godina. Prva gimnazija. I ni tada se nije smilo dolazit u tuti.

 – Imaju pravo. To najčešće uvrste u statut škole. Ni kod mog djeteta ne smiju u tuti u srednjoj školi. Ako ima TZK, ponese u kesi pa se presvuče.

 – U tuti nije primjereno ić u školu učenicima, kao ni profesorima. Slažem se da su najugodnije, ali nisu primjerene za školu. Znaju se pravila oblačenja.

 – Ja sam izašla iz srednje ima 10 godina. Nismo smili ni iskidane rebe ni trenerke i da se mene pita i danas bi bilo tako. Zna se šta je za školu. Isto ko šta ne bi nikad u gegama i u tuti išla na misu u crkvu, tako ne bi ni u školu. A danas je došlo vrime da curice idu utegnute ko u disko klub u školu, rebe iskidane ko da su goli, itd. Pusti im mali prst, uzet će cilu ruku.

Izdvojili smo i nekoliko komentara onih koji u sportskoj odjeći ne vide ništa sporno, piše Slobodna Dalmacija.

 – Ajme meni čime se oni bave. Ok kratke hlače, minice, majice na špaline, ali tute. Pa u čemu je problem s tutama??? Stvarno nek se bave bitnim stvarima.

 – Zna se kako se ne smije u škole, majice na špaline i kratke hlače iznad koljena, ali ovo… Ko je njima to odobrio uopće da brane dici u tutu dolazit?

 – Nemam srednjoškolca, ali meni je to totalna glupost! Ja prva osobno nosim najviše tute i najudobnije mi je u njima.

 – Ma strašno mi je čime se bave, valjda bi na prvom mjestu trebala biti udobnost jer tu sjede satima. Pa nisu na svečanosti pa će se štirkati. Golo i poderano, OK, to nije primjereno, ali nema smisla djecu mučiti da sjede u rebama cijeli dan.