Tuzlanski srednjoškolci će dobiti po 300 KM za pripremu odlaska na maturu

Ukupna novčana sredstva u iznosi od skoro milion KM će biti osigurana kroz prvi naredni rebalans kantonalnog budžeta.


Foto: ŠKOLSKI / Envato
Foto: ŠKOLSKI / Envato

Svršenici srednjih škola u Tuzlanskom kantonu ove godine će dobiti novčanu pomoć u iznosu od okvirno 300 KM, koju će iskoristiti za svoju pripremu odlaska na maturu. Simboličan je to znak pažnje Vlade TK za uspješan kraj i sretan novi početak.

Završetak srednje škole iziskuje i izdvajanja značajnih finansijskih sredstava, kako za odlazak učenika na ekskurziju, ali i pripremu za maturalnu zabavu.

Uvidjevši da veliki broj roditelja ima poteškoće u tom segmentu, novi saziv Vlade Tuzlanskog kantona na čelu s premijerom Irfanom Halilagićem za sve svršenike srednjih škola odlučio je pripremiti poseban poklon.

 – Kao član tima koji je radio na izradi programskih mjera nove Vlade TK predložio sam da se od ove godine maturantima, odnosno svršenicima srednjih škola pomogne u vidu maturalnog poklona koji je simbolično nazvan: ‘za uspješan kraj i sretan novi početak’. Ova ideja je prihvaćena i postala je sastavni dio ekspozea mandatara za sastav nove Vlade TK, a na kraju i mjera za realizaciju, kazao je za Klix.ba Midhat Čaušević, koji je radio na izradi programskih mjera Vlade TK.

Kako bi se navedena mjera mogla implementirati potrebno je izvršiti izmjenu Zakona o srednjem odgoju i obrazovanju TK.

 – Izvršene su sve neophodne pripreme i vrlo brzo se očekuje početak implementacije navedene mjere, dodao je Čaušević.

U Tuzlanskom kantonu trenutno je evidentirano približno tri hiljade maturanata, a ukupna novčana sredstva u iznosi od skoro milion KM će biti osigurana kroz prvi naredni rebalans kantonalnog budžeta.