Koliko će roditelje koštati matura? Svečane kombinacije od 50 do preko 1000 KM

Svečane frizure u frizerskim salonima koštaju od 50 do 100 KM pa čak i više.


Foto: ŠKOLSKI / Envato
Foto: ŠKOLSKI / Envato

Bliži se kraj jednog dijela obrazovanja za učenika završnih razreda osnovnih i srednjih škola. Ovo njihovo životno poglavlje završava maturalnim slavljem za koje se učenici i njihovi roditelji polako počinju spremati.

I dok tinejdžeri mjesecima maštaju o odjevnim kombinacijama, frizurama i šminci, roditelji su pomalo u brigama s obzirom da to sve iziskuje troškove koji su iz godine u godinu sve veći.

Izbor svečane odjeće za mladiće i djevojke je veliki, a cijene variraju od trgovine do trgovine. Ukoliko želite kupiti svečanu odjeću u renomiranim i specijalizirani trgovinama morat ćete izdvojiti nešto više novca, ali ako pak želite da “prođete” jeftinije onda odijela i haljine potražite u lokalnim buticima, secon-handovima ili pak pijacama.

Većina mladića za maturalno slavlje odlučuje odjenuti odijelo, čija se cijena, ukoliko ih kupujete u specijaliziranim trgovinama, kreće od 300 do 500 KM. Na primjer, cijena muškog odijela u Jeordie'su trenutno je na popustu i kreće se od 299 do 350 KM, dok im je redovna cijena od 329 do 569 KM.

Nešto jeftinija varijanta je kupovina odjela u trgovinama kao što je Zara, gdje cijena odijela košta nešto manje od 200 KM – sako košta 139 KM, a hlače 59 KM. Što se tiče obuće izbor je raznovrstan, a možete iz kupiti u rasponu od 160 do 300 i više KM.

Pored odijela i cipela, za potpuni muški outfit potrebna je i košulja te vrlo vjerovatno dodaci, kao što su kaiš, kravata ili mašna. Mnogi će reći da je ipak košulju najlakše naći jer vlada veliki izbor, ali i cjenovna raznolikost te je možete kupiti za cijenu od 20 KM pa sve do trocifrene sume.

Pregledom ponude i cijena može se zaključiti da bi najjeftiniji muški outfit za maturu kupljen u renomiranim trgovinama iznosio približno 450 KM, a najskuplji bi vjerovatno prelazio cifru od hiljadu KM.

Brojni butici prodaju svečane haljine, a cijene se kreću od 50 do 300 i više KM. Također, djevojke svoje svečane haljine mogu pronaći i u salonima vjenčanica gdje haljine koštaju i do hiljadu KM.

Veliki izbor svečanih haljina koje se mogu odjenuti na maturu mogu se pronaći u Zari, a cijene haljina se kreću od 40 do 100 KM, što je u poređenju s ostalim trgovinama, poprilično pristupačno. Cijena haljina varira u odnosu na dužinu, vrstu materijala, ali i boju.

Svečani ženski outfit je nešto kompleksniji od muškog pa pored haljine, kombinezona ili odjela tu je i mnoštvo dodataka od nakita do torbica, frizure i šminke. Ženske salonke u Zari koštaju od 59 do 95 KM, a torbe od 30 do 100 i više KM.

Svečane frizure u frizerskim salonima koštaju od 50 do 100 KM pa čak i više. Make up u profesionalnim salonima također iziskuje od 50 do 100 KM. Treba dodati i nadogradnju noktiju koja košta minimalno 30 KM. Mnoge mlade dame za matursko veče žele i preplanuli ten te odlaze u solarijum što iziskuje dodatna sredstva.

Iako će mnoge iznenaditi potpuni ženski svečani look košta manje od muškog. Naime, ako uzmete najniže od ponuđenih cijena kompletan ženski look neće preći cifru od 300 KM.