Učenici iz Sarajeva predstavili svoj prvi softver

Softver je nastao kao rezultat praktične primjene teorijskog znanja.


Foto: Klix

Jučer je u “Kući znanja” Druge gimnazije Sarajevo održana promocija prvog školskog menadžment softvera kojeg su kreirali učenici te srednje škole.

Mentor projekta, profesor Adnan Šalaka istakao je da je izrada softvera nastala iz prvobitne ideje da se potiče i praktično pokaže sav raskoš talenata i kreativnosti koju mladi programeri iz škole godinama pokazuju na svim nivoima obrazovanja.

Softver je nastao kao rezultat praktične primjene teorijskog znanja, čime Druga gimnazija ide ka onome što škole 21. stoljeća trebaju biti.

Ovaj produkt naziva DMS, ili Document Management System, ima za cilj da ostvari čišće i providnije linije komunikacije u školi, kao i da osposobi digitalne arhive podataka, smanji količinu potrošenog papira za printanje i smanji troškove škole, prenosi Klix.ba.

Projekat je prvi od mnogih inicijativa IT Kluba “@2G”, osnovanog unutar škole prošle školske godine, a koji je u veoma kratkom roku omogućio učenicima da razviju sve potrebne sposobnosti za softverski razvoj na profesionalnom nivou.

Učenici predvođeni arhitektom projekta Ahmedom Haračićem radili su, pod mentorstvom profesorice Tine Alibašić i profesora Adnana Šalake, na uspješnoj realizaciji ovog projekta.

Direktor škole Seid Alibegović istakao je da je zahvaljući uspješnim rezultatima koje je IT Klub postigao informatička firma ZIRA Ltd. donirala 17 računara za IT HUB Druge gimnazije Sarajevo koji se uskoro otvara, što bi trebalo olakšati rad učenika u budućim izazovima.