Ne bacajte poklopce od vlažnih maramica: Napravite pametnu igračku za svoje mališane

Ovo je jedna zaista kreativna ideja za odličnu i još besplatnu razvojnu igračku.


Foto: Mojpedijatar.co.rs

Bez obzira za šta se koriste vlažne maramice sastavni su dio svake porodice sa malim djetetom – redovno se kupuju, prazna ambalaža se redovno baca, a evo kako da je iskoristite na fenomenalan način.

Kreativna mama Marina Banovec iz Zagreba dosjetila se kako od poklopaca vlažnih maramica da napravi odličnu razvojnu igračku.

Mama je prvo sakupila čepove i vrućim ljepilom zalijepila na običnu plastičnu podlogu. Poklopci se namjerno ne otvaraju na istu stranu da bi dijete samo moralo da shvati kako da otvori. Igračku je obogatila sličicama predmeta i životinjica koje je jednostavno odštampala i zalijepila ispod poklopaca.

 – Maca nam je trenutno najdraža, naglasila je mama Marina i dodala kako se nakon početnog otvaranja i zatvaranja njena malena Dorina jako zainteresovala za sličice pa tako uči nove oblike, prepoznaje životinjice.

Foto: Mojpedijatar

Ideja se inače može primijeniti i za nešto stariju djecu pa se tako unutar poklopaca može napraviti memori ili zalijepiti slova da dijete kroz igru uči slova.

 – Ovakvi poklopci su čvrsti i stvarno zahvalni za ovakvu vrstu razvojne igre, ali mogu se zalijepiti i poklopci različitih veličina i oblika. Na primjer, oni od mlijeka jer su manji pa će djetetu trebati precizniji hvat da ih otvori, zaključila je mama Marina, piše Mojpedijatar.co.rs.

Sve u svemu – ovo je jedna zaista kreativna ideja za odličnu i još besplatnu razvojnu igračku. A poklopce, vjerujemo, zaista imate priliku da sakupite. Pogotovo sada kada klinci borave više napolju i rukice su im konstantno prljave od igre.