Potpuno nepismeni: Pogledajte plakate roditelja odgojitelja

Poslali su demanti u kojem tvrde da su im natpisi podmetnuti.


Foto: Index.hr

Roditelji odgojitelji postavili su plakate ispred zagrebačke Gradske uprave uoči konferencije za medije koju je o prijedlogu izmjene Odluke o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje održala Tomaševićeva zamjenica Danijela Dolenec.

Roditelji su na kartonu ispisali “Dokle više”, “Vrtiči??”, “Pinokijo”… , a naknadno su poslali demanti u kojem tvrde da su im natpisi podmetnuti, prenosi Index.hr.

Foto: Index.hr

Dolenec predstavila novi prijedlog

Zamjenica gradonačelnika je predstavila novi prijedlog za mjeru roditelj odgojitelj.

 – Od 31. marta iduće godine naknada se smanjuje na minimalnu platu. Tri mjeseca kasnije naknada će biti iznos od 50 posto od minimalne plaće dok korisnici ne izađu iz mjere. Od 30. septembra prvi korisnici izlaze iz ove mjere. Svaki sljedeći mjesec korisnik kojem dijete napuni sedam godina izlazi iz mjere. Prihvata novih korisnika nema.

Foto: Index.hr

Pokušaj ukidanja već pao na sudu

Pazili smo u novom prijedlogu na postupne izmjene, rekla je. Nova zagrebačka vlast obećala je na izborima da će ukinuti mjeru na koju se godišnje potroši pola milijarde kuna. No to im nije uspjelo jer su se korisnici i predstavnici udruga, i one Željke Markić, žalili.

Foto: Index.hr

Odluka o ukidanju ili smanjenju naknade pala na sudu, ali prema zadnjoj presudi Visokog upravnog suda, pokazalo se da grad ima pravo mijenjati novčanu naknadu, smanjivati ju pa čak i ukinuti jer nije riječ o tzv. “stečenom pravu” na kojeg su se pozivali protivnici ukidanja, već o privilegiji. Sud je odlučio da Grad nije dao dovoljno vremena korisnicima za prilagodbu na promjene u mjeri roditelj odgojitelj.