Učenici iz BiH mogu besplatno da pohađaju sedam srednjih škola u Turskoj

Zainteresirani učenici treba da se registruju na internet stranici.


Foto: ŠKOLSKI / Envato

Učenici iz šest balkanskih zemalja, među kojima je i Bosna i Hercegovina, po završetku osnovne škole od ove godine mogu besplatno i uz osiguran smještaj, stipendiju, zdravstveno osiguranje i druge pogodnosti da pohađaju srednje škole u Turskoj, javila je agencija Anadolija.

Ministarstvo obrazovanja i Ministarstvo kulture i turizma Turkske, kao i Direkcija za dijasporu i srodne zajednice (YTB) potpisali su protokol kojim je učenicima sa Balkana omogućeno da pohađaju neku od sedam srednjih škola u Turskoj.

 – Ovaj program je kreiran za učenike iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije. Učenici iz ovih zemalja će moći u šest turskih gradova da upišu sedam srednjih škola. To su Međunarodne srednje škole Anadolu u Ankari, Balikesiru, Bursi, Konyi, Orduu i dvije škole u Istanbulu, rekao je za Anadoliju savjetnik za obrazovanje pri Ambasadi Republike Turske u Sarajevu Faruk Berat Akcesme.

Akcesme je pojasnio da se radi o renomiranim srednjim školama iz oblasti prehrambenih tehnologija (Ankara), rudarskih tehnologija (Balikesir), tehnologije mašinskog dizajna (Bursa i Istanbul – Bahcelievler), tehnologije obnovljive energije (Istanbul – Bešiktas), tehnologije industrijske automatizacije (Konya) i elektrotehnike i elektronike (Ordu).

Ove srednje škole u Turkiye mogu upisati svi učenici koji su završili osnovne škole u ovih šest balkanskih zemalja. Tu priliku imaju učenici koji su rođeni posle 1. januara 2006. godine i koji nisu državljani Turske i čiji roditelji nemaju dvojno državljanstvo koje uključuje tursko.

 – Važan je i dosadašnji uspjeh učenika i preferiramo da to budu učenici koji su osnovnu školu završili sa najmanje 70 poena u sistemu ocjenjivanja na sto bodova. Takođe, ovo se odnosi na učenike koji su osnovnu školu završili prije ne više od dvije godine, kazao je Akcesme.

Rok za prijavu učenika je do 20. jula. Nakon preliminarne evaluacije, prijavljeni će pristupiti prijemnom ispitu u pisanoj i usmenoj formi. Pisani test održaće se 27. jula i sadržavaće ukupno 50 pitanja iz oblasti opšteg znanja, opšte kulture, logičkog rasuđivanja, matematike i prirodnih nauka. Usmeni razgovor sa učenicima održaće se 28. i 29. jula.

Rezultati ispita će biti objavljeni 1. augusta, a nova školska godina u Turskoj počinje 12. septembra, za kada je planiran i odlazak balkanskih učenika koji budu primljeni u škole.

Zainteresirani učenici treba da se registruju na internet stranici tbbs.turkiyeburslari.gov.tr, a potom će dobiti potrebne dodatne informacije.