Savjeti: Kako skidati temperaturu i šta u slučaju febrilnih konvulzija?

Kako skidati temperaturu kod djeteta i šta uraditi u slučaju febrilnih konvulzija?


Foto: Envato
Foto: Envato

Nema čvrstih smjernica o tome kada biste dijete s povišenom temperaturom trebali odvesti na ljekarski pregled. Kao roditelj trebali biste gledati kako se vaše dijete ponaša i koristiti se zdravim razumom. Međutim, ovdje su neke opće smjernice koje vam mogu pomoći da odlučite.

  1. Ako vaše dijete ima povišenu temperaturu, pojačano je pospano te se teško budi.
  2. Ako je vaše dijete u dobi do tri mjeseca i ima povišenu temperaturu.
  3. Ako je vaše dijete u dobi između tri mjeseca i šest mjeseci, temperatura je iznad 38,5 ˚C (mjerena u guzi), a ne postoje drugi simptomi koji upućuju na izvor povišene temperature. Na primjer, ako vaše dijete uz povišenu temperaturu ima začepljen nos ili kašlje, nije potrebno odmah posjetiti liječnika. Međutim, ako uz te simptome temperatura traje duže od tri ili četiri dana, potrebno je odvesti dijete na ljekarski pregled.
  4. Ako je povišena temperatura prisutna svakodnevno tokom četiri dana, bez obzira na dob djeteta.
  5. Ako vaše dijete ima bilo koji od ovih simptoma uz povišenu temperaturu, važno ga je odvesti na liječnički pregled:
  • povraćanje ili proljev,
  • glavobolja, ukočen vrat ili osjetljivost na jako svjetlo,
  • teška upala grla,
  • malaksalost,
  • otežano disanje i bolovi u prsnom košu,
  • bolni i otečeni zglobovi,
  • bolovi prilikom mokrenja,
  • odbijanje tekućine.

No prije odlaska liječniku potrebno je pristupiti snižavanju povišene temperature kod djeteta.

Kako i kada snižavati temperaturu?

Povišena temperatura jedan je od prirodnih načina odbrane organizma protiv uzročnika infekcije. Stoga se preporučuje snižavati temperaturu tek kada poraste iznad 38 °C pod rukom, odnosno 38,5 °C rektalno.

1) Fizikalne metode

Kupanje ili tuširanje mlakom vodom

Golo dijete posjedne se u kadu čije je dno (dva tri prsta) pokriveno mlakom vodom. Cijelu kožu osim lica i glave treba polijevati vodom uz pomoć trljačice ili tuša. Voda, koja na taj način hlapi s površine tijela, oduzima mu znatnu količinu topline. Kožu treba vlažiti barem 20 minuta.

Stavljanje obloga od mlake vode

Oblozi od mlake vode primjenjuju se tako da se mokrom, ocijeđenom pelenom ili plahtom (mlaka voda) dijete omota od vrata do pete. Preko toga stavlja se deblji, suhi frotirski ručnik. Nakon pet minuta oblog se skida, dijete potpuno razmota i istrlja peškirom.

Davanje tekućine zbog opasnosti od dehidracije

Dijete treba piti što više tekućine (voda, čaj, sok) jer su potrebe za tekućinom 2-3 puta veće, a visoka tempera može uzrokovati dehidraciju.

Rashlađivanje prostorije

Temperatura u prostoriji ne bi smjela biti viša od 22 °C.

Tijelo osloboditi suvišne odjeće

Preporučuje se odjeća od prirodnih materijala (pamuka) koja dobro upija vlagu i lako predaje suvišnu toplinu u okolinu.

Pod svaku cijenu treba izbjegavati stavljanje obloga natopljenih alkoholom jer alkohol isušuje i prolazi kroz kožu, a u krv može dospjeti i inhalacijom alkoholnih para.

2) Lijekovi

Daju se ako temperatura prelazi 38,5 °C mjerena u guzi. Lijek se mora dati u tačnoj dozi s obzirom na dob i težinu djeteta te u prikladnom obliku. Prije primjene obvezno pročitati uputu za davanje lijeka. Lijekove primjenjivati u skladu s uputama i prema preporuci liječnika.

Nužno je kod kuće imati lijek za snižavanje temperature prije nego što se dijete razboli.

Prvi lijek izbora jest paracetamol. Primjenjuje se u obliku čepića i sirupa, u dozi od 10 mg na kilogram tjelesne mase. Djelovanje počinje unutar 30 minuta, razmak je uzimanja 3-4 sata. Maksimalna dnevna doza jest 40-60 mg/kg tjelesne mase, podijeljena na 3-4 doze.

Drugi je lijek izbora ibuprofen, a primjenjuje se u dozi od 5-10 mg na kilogram tjelesne mase, svakih 6-8 sati.

Djeci mlađoj od tri mjeseca ne smiju se davati nikakvi lijekovi za skidanje tjelesne temperature ako se prije toga niste konzultirali s liječnikom.

Acetilsalicilna kiselina (Aspirin, Andol) ne smije se davati djeci mlađoj od 12 godina!

Febrilne konvulzije

Nakon rođenja djeteta nastavlja se buran proces sazrijevanja mozga, pa je do pete ili šeste godine osjetljivo na visoku temperaturu, koja uz pridruženi manjak tekućine može uzrokovati febrilne konvulzije (u narodu poznato kao “fras”). To je napadaj grčeva pri kojima dijete ne diše, poplavi i izgubi svijest. Može trajati od nekoliko sekundi do nekoliko sati. Nakon dugotrajnijih napada mogu se pojaviti znaci oštećenja mozga različitog stupnja.

Ako je dijete sklono febrilnim konvulzijama, temperaturu je potrebno snižavati već od 37,5 ˚C mjereno pod rukom.

Američko pedijatrijsko udruženje savjetuje:

 – Temperature niže od 38 ˚C u pravilu ne treba snižavati ako se dijete ne osjeća loše i nije nikada imalo febrilne konvulzije. Čak i više temperature nisu same po sebi opasne i nisu znak težeg poremećaja ako dijete nije nikada imalo konvulzije i ne pati od hronične bolesti. Mnogo važnije od same temperature jest to kako dijete reaguje na nju. Ako normalno jede i spava te je živahno, vjerovatno mu ne treba nikakav lijek.