Savjeti za roditelje: Sedam načina kako brzo smiriti hiperaktivnog dvogodišnjaka

Pročitajte kako smiriti hiperaktivnu djecu.


Foto: Envato
Foto: Envato

Dvije godine su baš neko razdoblje kada djeca postaju “hiperaktivna”. Pod tim se ne misli na dijagnozu ADHD, već da postanu tako živahna i pokretna, da ih svaki roditelj teško sustigne i još teže održi korak s njima. A to može biti jako iscrpljujuće. Zna svako ko je probao.

No, ko jednom ovlada vještinom smirivanja razigranih mališana koji “lete kao muhe bez glave”, taj se može pohvaliti velikim uspjehom.

Kako to sve u stvari izgleda? Mališan se u jednom trenutku sasvim smireno i koncentrirano igra, a već u drugom doslovno odskače od zidova.

Kako je došlo do te promjene? Bolje je ne gubiti vrijeme otkrivajući. Sada trebate skupiti svu moguću energiju i smiriti dijete prije nego se situacija otme kontroli.

Izađite van na igranje

Istraživanja pokazuju da izlazak iz kuće pozitivno djeluje na djecu. Sretnija su, smirenija i više obraćaju pažnju. Mnoga djeca koja pate od anksioznosti i zbog toga postaju nervozna i hiperaktivna, izgube taj osjećaj vani u prirodi. Svjež zrak i malo zelenila čine čuda!

Usmjerite energiju

Ako već znate da izlazak nije moguć, pripremite aktivnosti koje ćete ponuditi djetetu kad ga uhvati “žuta minuta”. Naime, bez jasnih uputa i zadataka, dijete se neće moći smiriti.

Ako im tačno kažete što da rade i što se očekuje od njih, npr. neka nova zanimljiva igra, veća je šansa da će usmjeriti pažnju na ono što govorite, pišu Djecjaposla.com.

Kada aktivnost krene, hiperaktivnost će se lagano početi smirivati dok se sasvim ne rasprši.

Razgovarajte o osjećajima

Emocije koje djeca nekad ne znaju izraziti i objasniti znaju ih natjerati na prenapadno ponašanje. Zato je ponekad rješenje sjesti i porazgovarati s djetetom i pokušati otrkiti što ga muči.

Stručnjaci tvrde da u dječjem ponašanju dolazi do značajne promjene u trenutku kada oni postanu sposobni izraziti svoje osjećaje.

To neće uvijek biti lak zadatak s dvogodišnjakom, no uz puno opisa i priče, možete uspjeti i smiriti ga!

Pustite umirujuću muziku

Lagana muzika, dokazano je, smiruje prestimuliranu djecu koja se ne mogu dozvati od previše podražaja kojiam su izložena.

Koliko god vam se čini nemogućim da dijete ispuca svoju energiju uz laganu muziku, koncentracija energije se ustvari uz nju smanjuje dok se ne dovede do zadovoljavajuće razine.

Topla kupka

I sami ste vjerovatno svjesni da malo što opušta kao topla kupka… Onda ne čekajte i napunite kadu i uronite svoga mališana u pjenušavu vodu.

Za koju minutu mišići će mu se početi opuštati, pažnja će biti usmjerena ka igračkama u kadi, a misli o hiperaktivnosti će iščeznuti.

Pušite mjehuriće

Nevjerovatno, ali studije pokazuju da bilo koji oblik interakcije djeteta s balončićima i mjehurićima djeluje smirujuće.

Prema nekim studijama, mjehurići djeluju umirujuće na nervni sistem, bilo da ih dijete samo puše ili da gleda dok ih neko drugi ispuhuje.

Gledanjem u njih stvara se fokusna tačka koja pomaže u smirivanju.

Dijelite zagrljaje

Kada vam se čini da je vaše dijete potpuno izvan kontrole, veliki zagrljaj je možda sve što mu je potrebno. Naime, stručnjaci kažu da su zagrljaji jako važan dio dječjeg emotivnog razvoja.

Njima ne samo da roditelji pokazuju koliko im je stalo do djeteta, nego i dijete dobiva mogućnost iskazati kako se osjeća. Uz sve više zagrljaja, tvrde stručnjaci, hiperaktivnost će se sve manje i manje iskazivati.