Učenici iscrpljeni, roditelji ogorčeni: U ovoj zemlji nastava počinje u pola šest ujutro

Vlasti kažu da je šema namijenjena jačanju dječije discipline, ali prema riječima roditelja, djeca su iscrpljena kada dođu kući.


Ilustracija: ŠKOLSKI / Envato
Ilustracija: ŠKOLSKI / Envato

Roditelji učenika iz 10 škola u gradu Kupang u Indoneziji ogorčeni su zbog početka eksperimentalnog projekta prema kojem nastava počinje u pola šest svakog jutra.

Vlasti kažu da je šema, koju je prošlog mjeseca najavio guverner Viktor Lajskodat, namijenjena jačanju dječije discipline, ali prema riječima roditelja, djeca su iscrpljena kada dođu kući, prenosi Guardian.

– Veoma je teško, sada moraju izlaziti iz kuće dok je još mrkli mrak. Ne mogu da prihvatim ovo… Njihova sigurnost nije zagarantovana kada je mračno i tiho. Svaki put kada dođe kući, moja kćerka je iscrpljena i odmah zaspi, rekla je majka jedne učenice.

Stručnjak za obrazovanje sa Univerziteta Nusa Kendana, Marsel Robo, rekao je da na duge staze nedostatak sna može ugroziti zdravlje učenika i izazvati promjene u ponašanju.

– To nema nikakve veze sa nastojanjem da se poboljša kvalitet obrazovanja. Djeca će spavati samo nekoliko sati i to je ozbiljan rizik za njihovo zdravlje. To će im također izazvati stres i oni će svoj stres isprazniti tako što će se loše ponašati, upozorio je Robo.

Ministarstvo za osnaživanje žena i zaštitu djece i indonežanska komisija za zaštitu djece također su pozvali na reviziju ove odluke, prenosi Guardian.

Prema studiji iz 2014. godine koju je objavila Američka akademija za pedijatriju, preporučuje se da srednjoškolcima i nastava počne u pola devet ujutro ili kasnije, kako bi učenici imali dovoljno vremena za spavanje.

Promjenu početka nastave u Kupangu osporili su i lokalni zakonodavci, koji su zahtijevali od vlade da ukine ono što su oni nazvali neosnovanom mjerom.