Učenice iz Sarajeva osvojile prvo mjesto na takmičenju o utjecajima na životnu sredinu u Dohi

Ovo je bila jedinstvena prilika da učenice osvijeste vlastitu ulogu u sprječavanju zagađenja i održivosti te da budu proaktivne radi bolje sutrašnjice na globalnom nivou.


Foto: Klix

U Dohi je održano takmičenje koje je imalo za cilj podići svijest o ulozi u sprječavanju zagađenja i održivosti, a čak četiri učenice iz Sarajeva su odnijele pobjedu u dva projekta.

Organizator ovogodišnjeg Global Innovation in Sustainability Summit (GISS) i takmičenja je Qatar Academy Al Wakra član Katarske fondacije za obrazovanje, istraživanje i održivi razvoj.

Put do finalne prezentacije projekata na Summitu trajao je godinu dana, i sastojao se od četiri runde koje su podrazumijevale kontinuirano takmičenje projekata iz cijelog svijeta.

Ovo je bila jedinstvena prilika da učenice osvijeste vlastitu ulogu u sprječavanju zagađenja i održivosti te da budu proaktivne radi bolje sutrašnjice na globalnom nivou.

Učenice Arja Joldo i Lamija Ademovic su pobijedile sa projektom “Water-a Life Resource in Danger” dok su pobjedu sa projektom “Plant-a-Notebook” odnijele i učenice Nejla Bektić i Maja Tafro.

Naime, projekat “Water-a Life Resource in Danger” osmišljen je iz razloga što Bosna i Hercegovina, kako je poznato, zemlja bogata vodama. Međutim, veoma malo pažnje je posvećeno održavanju istih. Susrećemo se sa raznorodnim nedaćama: puno riječnih korita je puno otpada, rijeke su nečiste, zapuštene i zagađene. Nažalost, građani BiH, a naročito mladi, veoma su malo upoznati sa vrijednošću vode kao životnog resursa i važnošću njenog održavanja.

Sarajevo je glavni grad BiH i jedan od “sretnika” kroz koji protiče rijeka Miljacka kojoj su mnogi nadležni, a i građani okrenuli leđa. Cilj kome su se učenice posvetile u ovom projektu je poboljšati stanje voda, te povećati upućenost populacije u prirodnu ljepotu koja zahtijeva odgovoran odnos.

S druge strane, cilj projekta “Plant-a-notebook” prvenstveno je podizanje svijesti o prekomjernom korištenju papira koje je prisutno u našem društvu više nego ikad, uz stvaranje osjećaja odgovornosti kod naših vršnjaka i razvoja navika recikliranja i očuvanja okoliša i zajednice u kojoj živimo.

Papir koji je prikupljen od profesora i učenika bit će recikliran te će se uvezati stranice da bi se došlo do konačnog produkta u vidu rokovnika i sveske. Stranice recikliranog papira će sadržavati sjemenke lavande, tako da se nakon upotrebe sveske i dnevnici mogu posaditi. Korice će također biti izrađene održivim metodama – heklane ili pletene, ili sašivene od stare donirane odjeće i kartona, piše Klix.ba.

U periodu od prvog do 10. marta učenice su u pratnji mentorica Emire Trako – Džuho i Sakibe Mehanović boravile na završnom Summit-u pobjedničkih projekta “GISS 2023 Local Solutions Global impact” u Dohi i proglašene su “GISS Champions 2023” jedine su bile predstavnice BiH, Prve bošnjačke gimnazije i jedine takmičarke sa Balkana.

Učenice su pored vođenja svojih mentorica imale i koomentore sa Hamad Bin Khalifa univerziteta te su u godinu dana morale pratiti striktna pravila takmičarskog programa, prisustvovati on line panelima i diskusijama i ujedno proći četiri runde takmičenja sa ostalim projektima iz cijelog Svijeta i izboriti mjesto na pobjedničkom podijumu samita za ostalih 10 projekta iz svijeta.