Učenice Druge gimnazije Sarajevo Naida Purišević i Esma Mašić osvojile srebrenu i bronzanu medalju

Evropska ženska matematička olimpijada se trebala održati u Holandiji, ali zbog pandemije koronavirusa je održana online zahvaljujući velikim naporima organizatora


Učenice Druge gimnazije Naida Purišević i Esma Mašić okitile su se novim medaljama. Naida je osvojila srebrenu, a Esma bronzanu medalju na Evropskoj ženskoj matematičkoj olimpijadi koja je održana od 15. do 21. aprila. Olimpijada se trebala održati u Holandiji, ali zbog pandemije koronavirusa je održana online zahvaljujući velikim naporima organizatora. Učenice su u unaprijed dogovorenim terminima, 2 dana u trajanju od po 4,5 sati, radile zadatke od kuće, a nakon pregleda radova Naida i Esma su ostvarile veliki rezultat i ponovno donijele medelje našoj državi.

Na Evropskoj ženskoj olimpijadi svaku državu predstavlja ekipa od maksimalno 4 članice, a ove godine su učestvovale 153 djevojke u oficijelnoj konkurenciji.

– Bosnu i Hercegovinu su pored Naide i Esme na ovom takmičenju predstavljale Imana Alibašić i Hana Ćatić također učenice Druge gimnazije. Bosna i Hercegovina nastavlja tradiciju osvajanja medalja na ovom prestižnom takmičenju. U samo 5 godina učestvovanja osvojili smo čak 15 medalja, istakli su iz Druge gimnazije.

Učenice su se za ovo i druga takmičenja pripremale čitavu godinu prije svega kroz Školu matematike i matematičke kampove u organizaciji Udruženja matematičara KS-a i Klub matematike Druge gimnazije.

Nadamo se da će ove učenice, ali i ostali bh. matematički olimpijci ostvariti još mnogo uspjeha u budućnosti i obradovati nas brojnim novim medaljama.