Podrška on-line nastavi: Općina Novi Grad izdvojila 40.000 KM za nabavku tableta novogradskim osnovcima

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić sa saradnicima posjetio je danas dvije novogradske osnovne škole, u povodu nabavke i uručenja tableta za lakše praćenje on-line nastave. Općina je za ovu namjenu izdvojila 40.650,00 KM, a tableti će biti nabavljeni za đake svih 15 novogradskih osnovnih škola.


StockSnap / Pixabay

Naime, odlukom Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS o obustavljanju nastave do daljnjeg zbog vanredne situacije uzrokovane korona virusom, te o provođenju on-line nastave, jedan od osnovnih problema bilo je nepostojanje tehničkih uslova, obzirom da određen broj učenika nije posjedovao uređaje koji mogu podržati platformu on-line nastave.

– Naša služba za obrazovanje kulturu i sport predložila je odmah aktivnost nabavke tableta za naše osnovce. Problem sa nepostajanjem tehničkih uslova za pojedine učenike bio je istaknut naročito u porodicama sa dvoje ili više djece. Škole će na korištenje tablete dodjeljivati prema svojim saznanjima za one koji imaju problem sa praćenjem on-line nastave.  Nadamo se će se ova situacija što prije završiti i da ćemo djecu uskoro vidjeti u školskim klupama, tamo gdje oni najviše žele da budu, kazao je načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić.

Direktor OŠ “Behaudin Selmanović” Jasmin Marevac izrazio je svoju zahvalnost kako za novac koji je izdvojen za nabavku tableta, tako i za sve druge aktivnosti koje Općina putem svojih službi provodi trenutno na terenu u borbi protiv korona virusa:

– Ja ovu korona krizu nazivam izazov. Mi smo u situaciji da moramo pokazati maksimum društvene odgovornosti i mislim da dobro to radimo. Moram priznati da on-line nastavu kao škola nismo smatrali da smo spremni provodit pogotovo na ovako duži vremenski period, nisam bio optimističan da ćemo se moći organizovati. Međutim nakon ovog perioda mogu sa zadovoljstvom reći da smo jako uspješno odgovorili ovom izazovu, a pomoć koju smo dobili od Općine bit će nam od velikog značaja.

Direktor OŠ “Avdo Samajlović” Asim Badždar naglasio je da će tableti olakšati realizaciju nastave, zahvalio se i mnogim roditeljima koji su dali donacije za učenike, te je pohvalio nastavno osoblje škole i učenike koji su brzo savladali početne teškoće koje su imali.

Poručio je i da školi nedostaju učenici i njihova graja, ali da svi zajedno moramo biti strpljivi jer zdravlje nema cijenu.