U susret školi: Pet savjeta kako djetetu olakšati tešku školsku torbu

Donosimo nekoliko stavki koje trebate razmotriti kada kupujete školsku torbu.


Foto: Envato
Foto: Envato

Prema preporukama stručnjaka, idealna težina školske torbe iznosi između 10 i 15 posto djetetove tjelesne težine. No, školarci su često prisiljeni nositi mnogo teže torbe što može štetno djelovati na koštano mišićni sustav i razvoj.

Zato je iznimno važno izabrati kvalitetan školski ruksak koji će vašem mališanu omogućiti da svakodnevno odlazi u školu bez nepotrebnog umaranja, naprezanja i nepravilnog držanja.

Sve to može dovesti do iskrivljenja kralježnice te bolova u leđima. Zato pratite ove savjete i omogućite svom mališanu zdravo odrastanje, pišu Djecjaposla.com.

Odaberite kvalitetnu školsku torbu

Ovo su značajke kvalitetne torbe za školu:

  • lagana je, ali izdržljiva
  • nije veća od leđa školarca koji je nosi
  • ima široke i podstavljene naramenice
  • ima puno pretinaca i džepova.

Kvalitetna školska torba je lagana kako bi što manje pridonosila ukupnoj težini koju školarac nosi na leđima.

Opredijelite se za torbu od tankog i izdržljivog materijala kao što su najlon ili poliester, a obavezno izbjegavajte torbe s labavim i neravnim šavovima iz kojih vire konci. Pozornost posvetite i mehanizmu zatvaranja torbe, a izbjegavajte one modele čiji zatvarači zapinju i nisu prekriveni materijalom koji ih štiti od kiše.

U kupovinu torbe za školu obavezno povedite svojeg mališana kako bi mogao staviti torbu na leđa. Samo ćete tako moći vidjeti jesu li visina i širina torbe proporcionalne leđima mališana.

Naramenice trebaju biti podstavljene i široke barem pet centimetara, a prednost dajte torbi koja ima dodatne trake za raspodjelu težine torbe preko djetetovih prsa i struka. Podstavljena treba biti i stražnja strana torbe kako bi bila udobna za nošenje te kako bi štitila nježna dječija leđa od knjiga i drugih predmeta s oštrim rubovima.

I na kraju, što je u torbi više pretinaca i džepova, to ćete lakše moći raspodijeliti težinu stvari u njoj te smanjiti pritisak na leđa malog školarca.

Pobrinite se da dijete školsku torbu nosi ispravno

Jedan od načina kako možete djetetu pomoći u borbi s teškom školskom torbom jest da zajedno prođete kroz smjernice za njezino pravilno nošenje.

Školsku torbu dijete uvijek treba nositi s obje naramenice. Nosi li torbu na samo jednom ramenu, njezin teret iskrivit će kičmu u stranu.

Kada dijete podiže torbu, neka se savine u koljenima, a ne u struku, kako bi pritom njezin teret podnijele noge umjesto kičme. Prije stavljanja na leđa neka mališan torbu prvo stavi na stol ili stolac, a tek onda na ramena.

Torba mora prijanjati uz leđa, a njezino središte treba biti u razini struka. Ako će dijete duže vremena stajati, neka odloži torbu na pod kako bi rasteretilo kičmu.

Rasporedite teret u torbi

Školske knjige, bilježnice i ostalu školsku opremu strateški rasporedite unutar školske torbe kako bi njihova težina bila ravnomjerno raspoređena, a dijete lakše podnosilo teret.

Veće i teže udžbenike stavite bliže stražnjem dijelu torbe, a u ostale pretince i džepove odložite manje bilježnice, pribor za pisanje i sl.

Osim što ćete tako ravnomjernije rasporediti težinu, pomoći ćete djetetu lakše pronaći školsku opremu kada mu zatreba.

Uzmite u obzir školsku torbu na kotačiće

Školska torba na kotačiće pomaže školarcima lakše se nositi s teretom školskih knjiga i opreme tako da ih vuku za sobom umjesto da ih nose na leđima.

No, i takva torba može biti preteška stoga u nju spremite samo nužne stvari kako se dijete ne bi savijalo u stranu dok je vuče za sobom. Nalazi li se učionica vašeg školarca na spratu, torba s naramenicama ipak je bolji izbor jer je s torbom na kotačiće teško manevrirati stepenicama.

Vodite računa o težini školske opreme u torbi

Neke škole imaju ormariće u koje školarci mogu odložiti jakne, knjige i školsku opremu. Ako vaš mališan ima mogućnost korištenja ormarića, neka je svakako iskoristi. U ormariću može čuvati opremu za tjelesni i likovni te teške udžbenike kada mu ne trebaju kod kuće za pisanje domaće zadaće i učenje.

Kada to nije moguće, smanjite teret torbe na druge načine – neka dijete koristi sveske mekih korica, nepotreban pisaći pribor neka ostane kod kuće, a bočicu za vodu u torbu spremite praznu kako bi je dijete napunilo u školi.

Ako vaš školarac nosi užinu sa sobom, spremite je u zasebnu torbu koju mališan može nositi u rukama, a u zasebnu torbu spremite i opremu za tjelesni.

Misao za kraj

Kako dijete prelazi u više razrede, tako i školska torba postaje teža. Potrebno je nekoliko sedmica da se djetetovo tijelo privikne na novi teret i njegovi mišići ojačaju. To znači kako je umor i blaga bol u mišićima leđa u početku normalna.

No, postaje li bol u leđima, ramenima i vratu progresivno gora te se jave drugi simptomi poput utrnulosti, prođite kroz ovih pet savjeta i poduzmite sve moguće korake kako biste sačuvali zdravlje vašeg mališana.

Osim toga, kao jedan bonus savjet, svakako preporučamo da djetetu omogućite da utiče na izbor školske torbe. Djeca su danas već i modno osviještena te je dobro da izaberu torbu koju će s veseljem nositi.